Plodovi jeseni u kotlićima treće dobi: jela mladosti za radosti

18.10.2022.

07:07

Autor: Suzana Balen/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Plodovi jeseni u kotlićima treće dobi

Plodovi jeseni u kotlićima treće dobi

Foto: Regionalni dnevnik / HTV/HRT

Da i ljudi u trećoj životnoj dobi moraju koristiti potencijal i kreativnost, pokazali su predstavnici čazmanske Matice umirovljenika. U središtu su Čazme održali izložbu gljiva i jela njihove mladosti - za naše radosti.

Da ljepota može biti itekako otrovna - dokaz je muhara. Pored nje smrtno otrovna zelena pupavka. To su neke od osnova koje valja znati upuštate li se u svijet berbe gljiva. Mnogo toga znaju moslavački gljivari koji su izložili ovu raskoš. No, u vrijeme dok je gljivarski znalac Ivan Šepak bio mlad nije bilo literature.

- Naučio sam tako da dok sam po šumi tražio, pitao sam ljude, starce recimo, kaže Ivan Šepak. 

Mudra odluka jer ima gljiva koje možete pojesti samo jednom.

Mnoge izvrsne gljive poput vrganja, lisičarki, mrkih trubača, našle su se u kotlićima umirovljeničkih udruga. Gljivarski gulaš, primjerice, pravo je kulinarsko postignuće.

Poriluk s heljdinom kašom, različite inačice graha i gulaša - sve su to pripremili iskusni kuhari, i sve od domaćih i sezonskih namirnica.

- Plodovi jeseni u kotlićima treće dobi - jela naše mladosti za vaše radosti. Evo tako smo nazvali ovu manifestaciju koju naša čazmanska Matica umirovljenika organizira prvi puta, rekao je Franjo Jagatić, zamjenik predsjednice Matice umirovljenika Čazma.

U goste su stigli i Zagrepčani koji već jako dobro poznaju čazmansku gostoljubivost i turističke potencijale.

Sigurni smo da će i manifestacija čazmanskih "penzića" postati tradicionalna - sudeći prema vrhunskom gastronomskom doživljaju i zabavi koju su svima priredili.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!