Ispovijest Ukrajinca koji je mir pronašao u Osijeku: "Legneš spavati, a ne znaš hoćeš li više ustati"

09:47 / 24.03.2022.

Autor: Marija Matoš/HRT/IMS

 Igor Sunii

Igor Sunii

Foto: Rat u Ukrajini/HTV / HRT

Za osobe raseljene s područja Ukrajine iznimno je važna što brža integracija u društvo. Za djecu polazak u vrtiće i škole, a za njihove roditelje posao. U Osijeku je 35-godišnji Ukrajinac Igor zajedno sa suprugom pronašao posao i pomaže svojim sunarodnjacima. 

Sa zapada Ukrajine, iz grada Dubna, Igor je sa suprugom i petero djece u dobi od 2 do 10 godina otišao nekoliko dana nakon početka ruske agresije.  

- Policijski sat, sirene, čuješ po noći kako dronovi lete. Legneš navečer spavati, ne znaš hoćeš li ujutro ustati, jedino te tješi da ste svi zajedno, ako se nešto desi, zajedno smo, nije bitno. Ali zbog djece, jer oni osjećaju kako smo mi malo napeti, samo radi njih, govori Igor Sunii, Dubno, Ukrajina.

Kako je s roditeljima i suprugom 14 godina živio u Bosni i Hercegovini i naučio naš jezik, u osječkom Centru za nestalu i zlostavljanu djecu, odmah su mu ponudili posao.

- Tu sam ja kao prevoditelj. Dolaze ovdje naši ljudi iz Ukrajine, popunjavaju dokumente. Pokušavam prevesti i tako pomoći oko jezika. Meni kao muškarcu koji hrani porodicu,bitno je da ostanem gdje ima posla, naglašava.

U nedavno otvorenom Info centru u središtu grada radi s pravnicom i volonterom. 

- Mi zaista tako osiguravamo sve uvjete kako bi osobe koje su došle iz Ukrajine pronašle posao, kako bi se prilagodile, ispunile ovdje formulare. Ja bih rekao da smo ovdje, što se tiče akcijskog plana slavonsko srce za obitelji Ukrajine, postavili nekakav nadstandard, ističe Tomislav Ramljak, predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, Osijek.

Posao je pronašla i Igorova supruga. Radi u dječjem kutku koji trenutačno pohađa tridesetak ukrajinskih mališana.  

- Njoj je drago da je izašla iz Ukrajine, da radi s ljudima, da se druži. Kolegice na poslu su joj ekstra i osjeća da je potrebna i radi, rekao je.

Za njegovu sedmeročlanu obitelj stan je osigurao Nogometni klub Osijek. 

- Mi ništa ne plaćamo i stvarno smo zahvalni za to, stan je ekstra, baš ima prostora s obzirom na to da imamo petero djece i super smo zadovoljni sa stanom. Na neki način, možda je malo reći hvala. Baš imate veliko srce i ne nedostaje nam ništa ovdje, govori Igor.

Nedostaje im jedino njihova rodna Ukrajina u koju, svjestan je Igor, ne zna kada će se moći vratiti. 

- Ja još to ne mogu prihvatiti, za mene to teško, teško mi je vjerovati da se to stvarno dešava, očajan je Igor.

Sada je ipak najvažnije, kaže, da su svi na sigurnom. Daleko od straha i rata. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!