Osijek središte gamerskog svijeta

05.02.2023.

07:00

Autor: Marija Matoš/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Gameri u Osijeku

Gameri u Osijeku

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Osijek je ovih dana jedina adresa za gamere, gamerske influencere i e-sportaše. Naime, u gradu na Dravi održava se "Wander-con" - najveće okupljanje ljubitelja "gaminga" u ovom dijelu Europe.

Zagonetne avanture Ivice Lutalice osvojile su ljubitelje videoigrica.

A ona je novi hrvatski proizvod iza kojega stoje mladi stručnjaci iz Osijeka i Slavonskog Broda.

- Mnogi misle da se mi igramo, no u stvarnosti riječ je o izuzetno kompleksnom poslu koji objedinjuje inžinjering računalni, znači softver development, dobro poznavanje matematike i fizike te također je potrebno artističko znanje, znači ljudi koji se bave grafikom i glazbom, rekao je Ivan Mandić, glavni dizajner igre.

Uz prezentacije igara tu je i sajam gamerske opreme, e-sportski turnir s više od 500 registriranih natjecatelja, a stigli su i poznati influenceri, youtuberi i streameri iz regije koji zajedno imaju oko 10 milijuna pratitelja.

Program se održava na tri odvojene pozornice s 326 četvornih metara led ekrana.

- Cijela gaming industrija kažu da je veća od Hollywooda, to je i činjenica tako da tu ima svega od kompetitivnog dijela gdje je kod nas nagrada 40.000 eura, na nekim turnirima su nagrade milijunske, ovo je jedna ogromna industrija koja ima potencijal, koja je budućnost, rekao je Ivan Škojo, organizator Wandercona.

U tri dana Osijek je središte gamerskog svijeta u kojem će se okupiti na tisuće obožavatelja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!