Zagreb dobio prvo savjetovalište za demenciju

19.09.2023.

17:04

Autor: Ana Zgrebec/R.S./Regionalni dnevnik/HRT

U domu zdravlja Zagreb-Istok otvoreno je Savjetovalište za demenciju. Projekt se u Zagrebu provodi prvi put, a trebao bi osigurati poboljšanje kvalitete života oboljelih od demencije i njihovih obitelji. To je često neprimjetna, ali za Okolinu i pacijenta teška bolest, koja relativno brzo napreduje, a obiteljima koje o bolesnim osobama skrbe često je teško i nailaze na nerazumijevanje.

Svake tri sekunde u svijetu jedna osoba razvije demenciju. U Zagrebu se s bolesti suočava oko 17 tisuća ljudi, uglavnom treće životne dobi. Prepoznavanje ranih simptoma osnovni je cilj rada jedinog Savjetovališta za demenciju u sklopu Doma zdravlja. 

- Ovim programom ćemo jednoj integriranom skrbi pružiti jednu novu kompletnu uslugu koju će pružiti liječnik obiteljske medicine i specijalist neurolog, za HRT Regionalni dnevnik rekao je dr. med. Jurica Kravaršćan, ravnatelj Doma zdravlja Zagreb–Istok. 

Ciljevi savjetovališta su rana detekcija bolesti, uključivanje obitelji, ali i destigmatizacija bolesnika. 

- Rad je organiziran na više načina jedan je savjetovanje jedan na jedan kako bi se čim prije detektirali i odredio plan liječenja, drugi način je grupno savjetovanje i osobe i obitelji, objasnila je dr. Sanja Klajić-Grotić, voditeljica savjetovališta za demenciju u Gradu Zagrebu. 

Savjetovalište, koje će raditi jednom tjedno, dostupno je svim građanima Zagreba.

- Bit ćemo dostupniji zato što tu ne treba uputnica, ne plaća se, besplatno je. Informacije će se moći dobiti telefonski i osobno, moći ćemo primiti i skrbnike i samog bolesnika, nastojat ćemo djelovati što šire i pokriti svako područje života tih bolesnika, kazala je Jasna Badžak, neurolog KB Dubrava. 

Iz Grada poručuju kako Savjetovalište na Ivanićgradskoj adresi neće biti jedino.

- Uvijek gledamo da to ne bude samo na jednoj lokaciji nego da se za takve uspješne projekte širimo po cijelom gradu. I sad isto gledamo kako osigurati jednu na zapadu i jednu u Novom Zagrebu i širiti tako zdravstvenu skrb, rekao je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba. 

U planu gradskih vlasti je i izgradnja ili opremanje domova poput onog u Markuševcu u kojemu je predviđeno 12 kreveta za oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija.     

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!