U Hrvatskoj 35% osmogodišnjaka pati od prekomjerne tjelesne težine

13.10.2022.

20:01

Autor: Irena Košar/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Pretilost

Pretilost

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Pretilost postaje sve veći globalni problem. U Hrvatskoj je oko 65 posto odraslih nedovoljno fizički aktivno, a najviše zabrinjava podatak da čak 35 posto osmogodišnjaka pati od prekomjerne tjelesne težine. Da bi se taj trend preokrenuo, važno je, ističu stručnjaci, njegovati zdrave prehrambene navike - kako u obitelji tako i u školi.


Nemaju sva djeca zdrave prehrambene navike. Prema posljednjem istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije, svaki treći 8-godišnjak na Mediteranu pati od prekomjerne tjelesne težine. 

- 35 posto djece u Hrvatskoj ima previše kilograma, što prekomjernu tjelesnu masu, što debljinu, što je zapravo u potpunom suglasju s ostalim mediteranskim zemljama u okruženju, rekla je Sanja Musić Milanović, voditeljica projekta "Živjeti zdravo" HZJZ-a".

Nedovoljno kretanje i loše prehrambene navike najčešći su uzroci pretilosti.

- Slatkiši kojima je djeci teško odoljeti, neredovita konzumacija pravilne prehrane, dominantno voća i povrća, sve su to uzroci koji donose do ovakvih poražavajućih rezultata, istaknuo je Dario Novak, Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Jedno od rješenja tog gorućeg problema stručnjaci vide u povećanju sati tjelesne i zdravstvene kulture u školi.

- Da se u školama poradi na tome da se satnica tjelesnog popravi, da se ponudi više izvanškolskih sportskih aktivnosti, rekao je Mario Baić, dekan Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Od velike je važnosti i suradnja s roditeljima.

- Roditelji definitivno tu imaju itekako veliku ulogu, tako da bi oni trebali razmišljati kako da svojim primjerom pokažu djeci što im je činiti i kako pravilno živjeti, naglasila je Karmen Matković Malki, nutricionistica.

A rano stjecanje navika, kao što su tjelesna aktivnost i uravnotežena prehrana, zasigurno je prvi korak prema zdravijem načinu života.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!