14:40 / 26.07.2021.

Autor: Anamarija Škorić/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

U Šibeniku otvorena tematska staza za slijepe i slabovidne

Staza za slijepe i slabovidne osobe

Staza za slijepe i slabovidne osobe

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

U kanalu svetoga Ante u Šibeniku, u sklopu EU projekta izgradnje Posjetiteljskog centra, uređena je poučno-tematska staza za slijepe i slabovidne sa željeznim užetom. 

Prva je to takva staza u Hrvatskoj, i jedinstvena je:  onima koji nemaju privilegij osjetila vida omogućava, naime, da samostalno prošetaju jednom od najljepših staza uz more u Dalmaciji, i pritom nešto nauče.


Stazom je prošetala i ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska:


Uz željezno uže, korača se lako! I bez videćeg pratitelja ili bijelog štapa.


- Vidimo da se pokazalo potpuno zadovoljavajuće, odnosno dapače dobro, jer slijepa osoba tu ne može pogriješiti - praktički sajla je vodi točno do table do table, napominje Darko Juras, tajnik Udruge slijepih Šibensko-kninske županije.


Na dionici od 400 metara sajla pruža sigurnost, a stupovi s tekstom na "brajici" - informacije o ovom jedinstvenom krajoliku i bogatom kulturnom nasljeđu.


- Imamo 5 info tabli: prirodne i kulturne vrijednosti UNESCO područja tvrđave svetoga Nikole, dodir rijeke i mora, crne ljepotice pidoče koje su nadaleko poznate, tako da napravimo jedan uvod u Centar koji je također prilagođen, kaže Anita Babičić Ajduk, ravnateljica Javne ustanove Priroda Šibensko – kninske županije.

Članovi županijskog udruženja slijepih, dali su svoj blagoslov novom sadržaju šetnice.


- Omogućavaju populaciji slijepih i slabovidnih da koriste određene sadržaje a dobivaju određenje informacije koje im inače ne bi bile dostupne. Dostupna je i domaćim i stranim turistima jer turistička smo destinacija, pogotovo na ovako vrijednoj i atraktivnoj lokaciji kao što je ova - sigurno će biti u funkciji, dodao je Darko Juras.


Puni značaj staza će dobiti dovršetkom uređenja Posjetiteljskog centra u Minerskoj i njegova okoliša. Ondje će se kanal svetoga Ante moći i dotaknuti - jer plan je izrada njegova odljeva u bronci.


- Tako da to svi mogu osjetiti, koji dođu na ovo područje, da se mogu orijentirati u prostoru, ističe Anita Babičić Ajduk.


Petar Kozina, projektant uređenja okoliša Posjetiteljskog centra Minerska, objašnjava da to što slijepi i slabovidni imaju u brailleovoj abecedi, na stazi dobivaju i kroz maketu.


- U njoj se to može stvarno trodimenzionalno doživjeti rukama - i nema boljeg od toga, zaključuje Kozina.


I nemjerljiv je to doprinos, ne samo za slijepe.


- To je da svi ostali, kako mi kažemo vidjevši, dođu do ovoga i na taj način se podsjete da postoje slijepi i slabovidni koji u današnje doba u nikojem slučaju ne bi trebali biti osuđeni na, da tako kažem, zatvor u svoja 4 zida, što je nekad ranije i bio slučaj kad su se slijepi daleko teže uključivali u sva područja života oko sebe u užoj i široj zajednici, poručio je Juras.


Uređenje poučno-tematske staze stajalo je 200 tisuća kuna, ali više od novca vrijedi da slijepe i slabovidne osobe, nisu zaboravljene!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!