Vrt i umjetnost obitelji Jamnić

08.08.2022.

09:22

Autor: Jamnić Paula Poljak-Morandini/Dobro jutro, Hrvatska

Vrt i umjetnost obitelji Jamnić

Vrt i umjetnost obitelji Jamnić

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HTV

U Lepoglavi, uronjeni u prirodu - kuća su i vrt bračnog para Jamić. S djecom i unucima aktivno provode umirovljeničke dane. Gospođa Nada posvećena je djeci i raskošnom vrtu. Dragutin je samouki kipar koji stvar u miru i idili. Njihovo je samoodrživo imanje, vječni prostor nadahnuća.

Podno Ivančice, duga cesta, Vinogradska - proteže se od Lepoglave pa sve do Kaniže. Dragutin Jamnić spušta se njome iz nedaleke kleti do obiteljske kuće. Sa suprugom Nadom kreirao je idilu seoskog života.

Drvena kuća prepuna je topline zbog niza predmeta iz obiteljskog naslijeđa, ali i mnogih sakupljenih tijekom vremena. Kipar Dragutin nerijetko je mijenjao svoje skulpture za neki stari predmet. A više stotina je darovao, mnogo puta u humanitarne svrhe. Ovih dana stvara u hladu svoje radionice. Iako radi u glini i kamenu, posebno voli obrađivati postojano, tvrdo drvo.

Priroda, kojom su okruženi, za ovu je obitelj neiscrpan izvor nadahnuća. Gospođa Nada tvrdi kako je ona za nju i lijek. Trgovkinja i medicinski tehničar u mirovini su itekako aktivni.

Vrtlarska avantura počinje zimi, s prvom salatom u plasteniku. Na redu su krastavci, prva zimnica, tu je sve potrebno za grincajg, kukuruz raste, pa omiljeni krumpir i grah. Tijekom sezone nižu se plodovi. Suha je zemlja jer ovdje nije bilo tuče, ali ni kiše, pa mnoge biljke treba obilno zalijevati.

Dva sina i petero unučadi njihov su smisao, nastavljači priče. Filip, državni prvak u ribolovu, ima 12 godina, rado pomaže u vrtu.

Nada i Dragutin umjetnici su, svaki u svojem mediju. U prirodi, s prirodom - stvaraju, promatraju kako na njihovoj zemljici raste gotovo sve što im je potrebno za život.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!