Zdravstveni stručnjaci o imunoterapiji za pacijente s oslabljenim imunitetom

13.06.2022.

17:33

Autor: Vijesti u 17/HRT/T.D.

Okrugli stol "Kako od korone nadalje zaštititi pacijente s oslabljenim imunitetom"

Okrugli stol "Kako od korone nadalje zaštititi pacijente s oslabljenim imunitetom"

Foto: Zeljko Lukunic / Pixsell

Europska komisija za lijekove odobrila je imunoterapiju za pacijente s oslabljenim imunitetom, koja u Hrvatskoj i dalje nije dostupna. 

Ti pacijenti posebno su ugroženi koronavirusom, stoga je danas organiziran okrugli stol koji je okupio zdravstvene stručnjake kako bi upozorili na važnost dostupnosti takvih lijekova.

- Sad još imamo kao dodatnu mogućnost koja se otvara, postojanje lijekova koji se mogu dati bolesnicima koji ne samo što mogu liječiti infekciju nego zapravo mogu spriječiti dovoljno dugo vremena, rekao je Igor Aurer, pročelnik Zavoda za hematologiju, KBC Zagreb.

- To je nešto što ne zahtijeva hospitalizaciju, dakle dvije intermuskularne injekcije dobijete ih i 6 mjeseci ste mirni. Nuspojava nekih značajnih nema, eventualno tamo gdje je ubod može doći do crvenila i bolnosti, istaknula je Andrea Vukić Dugac, pročelnica Zavoda za respiratorne infekcije, KBC Zagreb.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!