Žene se ne smije oporezivati samo zato što su žene

29.11.2021.

13:21

Autor: Studio 4/HRT/D.S.

 Marinella Matejčić i Mato Vukušić, gosti emisije

Marinella Matejčić i Mato Vukušić, gosti emisije

Foto: Studio 4, HTV / HRT

Žene se ne smije oporezivati samo zato što su žene, poruka je inicijative za smanjenje poreza na menstrualne potrepštine. Inicijativi su se pridružile i neke saborske zastupnice, a pokrenuta je i peticija o kojoj je u emisiji "Studio 4" govorila Marinella Matejčić iz udruge PaRiter. O uvođenju besplatnih uložaka u škole govorio je ravnatelj Tehničke škole Ruđera Boškovića iz Vinkovaca, Mato Vukušić.

- Nakon našeg istraživanja, pojedinci i pojedinke su prepoznali važnost osiguravanja besplatnih menstrualnih potrepština u institucijama osnovnoškolskog, srednjoškolskog i visokoškolskog obrazovanja, inicijativa za besplatne uloške u školama zapravo nije bila naša. Očekivali smo da nas čeka težak posao kojim ćemo uvjeravati ljude da moraju nešto napraviti, međutim oni su to sami prepoznali, i iznimno smo sretne i ponosne što je to rezultat našeg istraživanja, rekla je Marinella Matejčić iz Koordinacije programa za ženska prava i reproduktivnu pravdu udruge PaRiter iz Rijeke.


Nakon što je objavljeno istraživanje udruge PaRiter o menstrualnom siromaštvu, javila se varaždinska Strojarska i Prometna škola koja je uvela besplatne uloške i tampone za učenice, a primjer su slijedile i druge škole. Besplatni ulošci uvedeni su tako i u Tehničku školu Ruđera Boškovića u Vinkovcima. 


- U našoj školi je 113 učenica od ukupno 760 učenika, ako imaju potrebu one mogu doći ili u računovodstvo škole ili kod pedagoginje, odnosno psihologinje i preuzeti uloške, rekao je ravnatelj Tehničke škole Ruđera Boškovića Mato Vukušić.


- Vjerujem da se neke djevojčice boje i priznati da nisu u mogućnosti nabaviti menstrualne potrepštine, koji put nisu niti dobile sve informacije od svojih roditelja vezane uz ciklus, rekao je Vukušić. Reakcije od kolegica bile su pozitivne, kaže.

Moramo voditi računa da će te djevojke kroz 5-10 godina postati majke i moramo voditi računa o njihovom reproduktivnom zdravlju, ističe ravnatelj.


Govoreći o rezultatima istraživanja udruge PaRiter Matejčić je rekla: 

- Naše istraživanje je samo vrh brijega, u njemu smo otkrile brojne probleme u obrazovnom sustavu, od nedostatka sanitarnih uvjeta do nedostatka znanja kod ispitanica, iako se stvari mijenjaju još uvijek su prisutni stigma i sram, kao i neznanje.


Inicijativa za smanjenje poreza na menstrualne potrepštine 


Internetska peticija, pokrenuta u petak i predstavljena na tiskovnoj konferenciji zajedno sa još nekoliko saborskih zastupnica, među kojima je Anka Mrak Taritaš (GLAS), tijekom vikenda je prikupila 15.000 potpisa i trenutačno je na platformi "Peticije online" najpopularnija peticija u posljednja 24 sata, rekla je Matejčić, a može se potpisati ovdje.


- Na godišnjoj razini u državni proračun slije se oko 130 mil. kn na ime poreza na menstrualne potrepštine, kaže. 


Matejčić je taj porez nazvala mizoginim i seksističkim, a plaćamo ga samo zato što smo žene, smatra. Istaknula je kako se on mora smanjiti, odnosno ukinuti te je usporedila kakva je situacija u drugim zemljama u odnosu na Hrvatsku. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!