16:03 / 24.03.2021.

Autor: Studio 4/HRT

Ravnateljica, njene prijateljice i nastavnice donirale uloške za učenice

Snježana Klarić

Snježana Klarić

Foto: Studio 4 / HRT

Riječka udruga za građanska prava i građansku participaciju provela je istraživanje o menstrualnom siromaštvu u Hrvatskoj. Rezultati su pokazali da je trećina žena u Hrvatskoj prisiljena štedjeti na ulošcima - jer su im preskupi. To je potaknulo ravnateljicu Strojarske i prometne škole Varaždin, Snježanu Klarić, da u školi osigura besplatne higijenske potrepštine za učenice.

- Ako živite jedan prosječan, situiran život, ne razmišljate svakodnevno da postoje ljudi, žene, obitelji u društvu kojima su tamponi i ulošci financijski problem. To istraživanje me stvarno neugodno iznenadilo i onda sam odlučila da na neki način pomognem mojim učenicama, da im u školi ponudim besplatne higijenske uloške i tampome, obrazložila je svoju odluku da pomogne u Studiju 4 HTV-a.

Dio uložaka kupili su iz vlastitih sredstava, dio su donirale same nastavnice, donirale su i prijateljice i poznanice ravnateljice Klarić.

- To smo raspodijelili kod psihologinje, u računovodstvu, tajništvu,u knjižnici, i naravno kod nastavnika tjelesnog odgoja, kazala je, dodavši kako učenice po potrepštine mogu doći svaki dan, bez da se vodi evidencija. Razmišljaju i o tome da u budućnosti, kada to usvoje kao sustav "prve pomoći" u školi, potrepštine stave u toalet, tako da učenice ni ne moraju dolaziti po njih kod nastavnica ili stručnih službi.

Njezina škola ima 638 učenika, od čega je stotinjak djevojaka. I to im je bio motiv, kaže, jer nije veliki financijski trošak za školu.

Kako su reagirali učenici i učenice?

- Prvo su bili malo zbunjeni, i učenice i učenici. Zapravo više su bili zbunjeni time da netko o tome razgovara i da je netko ponudio da nešto mogu imati besplatno. Prihvatili su to objeručke, učenice su počele polako dolaziti po higijenske potrepštine. Razgovarala sam s njima o tome kako su roditelji reagirali. Oni su bili izuzetno ugodno iznenađeni i mislim da je to jedna inicijativa koja će našu školu podići možda na jedan viši nivo, kazala je.

Kaže i kako su je učenici pitali što će oni dobiti besplatno, hoće li primjerice dobiti pjenu za brijanje ili nešto drugo.

- Ja sam rekla, nema problema. Ako je pjena za brijanje, ako je to mjesečna potreba, nešto ćemo izmisliti, onako u šali. Međutim, naši dečki su u radionicama na stručnoj praksi, rade u prašnjavim uvjetima, na dnevnoj bazi mijenjaju nekoliko jednokratnih maski, jer su uvjeti takvi, i mi im to omogućavamo. Osim onih platnenih maski koje su dobili svi učenici srednjih škola, mogu u našim radionicama promijeniti i nekoliko tih jednokratnih maski jer su one vrlo brzo crne i pune prašine, kazala je.

Interes i kod ostalih škola

U akciju se uključila i vinkovačka Tehnička škola "Ruđer Bošković". Javio joj se i ravnatelj Gimnazije iz Pule. Za akciju su zainteresirane i druge škole iz Varaždina.

Pričati o tim stvarima više ne bi trebao biti tabu, kaže Snježana Klarić, no dodaje kako su srednjoškolci tu još uvijek malo sramežljivi. I sama je majka dviju studentica pa kaže - puno od njih uči.

- Prezentirali su mi i neke druge načine, pa sam se zainteresirala. Recimo platnenih uložaka, menstrualnih čašica. To je nešto što je mojim srednjoškolkama nepoznato, ali svi oni koji su to počeli koristiti su zadovoljni. Ono možda u početku zahtijeva i nešto više novaca, malo više brige, ali su sigurno zdravije, ekološki prihvatljivije, kaže.

Pogledajte razgovor:


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!