Ženski kutak u školama Šibensko-kninske županije

08.12.2022.

17:14

Autor: Ana Štrelov/Regionalni dnevnik HTV-a/HRT/D.S.

Ženski kutak u školama

Ženski kutak u školama

Foto: HTV / HRT

U Šibensko-kninskoj županiji započela je provedba projekta besplatnih higijenskih uložaka za učenice 25 osnovnih i srednjih škola. Tim će projektom u svim sanitarnim čvorovima u školama biti dostupni higijenski ulošci i to potpuno besplatno, a trošak će snositi županija.

Ženski kutak u osnovnim i srednjim školama. Učenice kažu: Bilo je i vrijeme! 


- Mislim da je to sasvim normalna i prirodna stvar, tako da je ovo dobar potez i nešto što bi se trebalo unijeti u svaku školu, kaže Marta Jabuka, učenica Turističko-ugostiteljske škole u Šibeniku.


- Zahvalna sam na tome da ne moram birati hoću li uzeti marendu ili uloške, ali znam da ima cura koje nažalost nisu u toj situaciji, navodi Marija Gabrilo, učenica Turističko-ugostiteljske škole u Šibeniku.


Takvih je čak 400 u županiji koje često moraju birati jer za menstrualne potrepštine nemaju dovoljno novca. 


- Dosta cura će se osjećati neugodno da uopće moraju spominjati svoju menstruaciju, tako da taj proces da se to vidi i želi destigmatizirati može biti samo pozitivan, smatra učenica Turističko-ugostiteljske škole u Šibeniku Tara Šolić.


Da je ovakav projekt od iznimne važnost, pokazalo je i nedavno istraživanje provedeno na nacionalnoj razini.


- Zaista je potrebno da mi kao odgojno-obrazovne institucije u kojima učenice provode znatan broj sati dnevno imamo tu mogućnost da im ponudimo taj jedan higijenski standard koji bi se trebao podrazumijevati, naglasila je pedagoginja Turističko-ugostiteljske škole u Šibeniku Maja Šintić.


Besplatni higijenski ulošci trebali bi biti minimalni standard. 


Ravnateljica Turističko-ugostiteljske škole u Šibeniku Senka Dodig naglašava da je važno da se učenice osjećaju u školi opušteno kao kod kuće, a iznad svega da imaju osjećaj da se o njima i u tom dijelu vodi računa.


Menstrualno siromaštvo prisutno je diljem države. Proizvodi su mnogima preskupi pa projekti poput ovoga pomiču granice.


Dožupanica Šibensko-kninske županije Iris Ukić Kotarac smatra da su time napravili jedan značajan iskorak. Država s druge strane nije prihvatila inicijativu da se PDV snizi s 13% na 5%, ističe.


Inicijativa bi se trebala proširiti na cijelu državu, a u proračunu za sljedeću godinu trebalo bi se osigurati pola milijuna kuna za osnovne zdravstvene potrebe žena. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!