Na 40. Riječkom karnevalu sudjelovale 92 grupe i 9 tisuća maškara

19.02.2023.

Zadnja izmjena 22:04

Autor: Klaudia Modrić Plantarić/Hina/HRT/R.S.

Oko devet tisuća maškara sudjelovalo na tradicionalnom Riječkom karnevalu

Oko devet tisuća maškara sudjelovalo na tradicionalnom Riječkom karnevalu

Foto: Nel Pavletic / PIXSELL

Kroz središte Rijeke prošla je velika Međunarodna povorka u sklopu 40. Riječkog karnevala. Sudjelovalo je oko devet tisuća maškara u više od 90 karnevalskih grupa, s 56 tzv. alegorijskih kola. Bilo je i 11 skupina iz Italije, Mađarske, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Indije i Malezije. Na čelu povorke bili su meštar Sandi i kraljica Riječkog karnevala Maja.

Iz Rijeke se za središnji Dnevnik HTV-a javila Ivana Bilan


- Ono što slijedi je nažalost vraćanje ključeva grada nakon čega ćemo spaliti Pusta, krivca sva nedjela, rekla je Bilan kojoj se tijekom javljanja pridružio i Meštar. 


- Veliki je šušur ovdje na riječkom Korzu. Ovo je sukus cijele karnevalske priče. Tko to nije uživo doživio ne može to doživjeti preko platformi, preko Instagrama, preko Facebooka... Ta energija i to prijateljstvo koja vlada na ovom Korzu samo se ovdje može doživjeti. Ako niste došli ove godine neka vam bude žao i obavezno dođite iduće godine. 


Na Korzu je tijekom današnje svečanosti bilo više od  8000 karnevalista, a  vidjeli smo i 50 alegorijskih kola. Bilo je tu svega, satire, politika i naravno puno dobre zabave. 

U povorci su bile maskirane skupine iz svih dijelova Hrvatske te 11 skupina iz Italije, Mađarske, Crne Gore, Makedonije, Indije i Malezije.

Na čelu povorke su meštar Sandi i kraljica Riječkog karnevala Maja Babin te riječki gradonačelnik Marko Filipović, a uz njih su Morčići, Prve riječke mažoretkinje, Gradska glazba Trsat te bivši meštar Toni, nekoliko bivših kraljica Karnevala, bivši gradonačelnik Vojko Obersnel i drugi.

Od ŠČrljeva i aktualne hrvatske pobjednice na Dori do najpoznatije navijačice!


Od lošinjske skupine "Što ste se ukipili" do skupina sveučilišnog Kampusa. Diznijev Mikiland nikad ne dosadi i ne stari, kao ni crikvenički umirovljenici ili skupina Istarske kužine.


- Ima na 464, tako negdje. Sa svih fakulteta. Ima nas milijun, super nam je i bit će top!


Riječkim Korzom punim kao šipak od podneva odjekuju različiti bučni i veseli zvukovi. Tu su i gosti iz dalekog New Delhija i Malezije.


Naravno da riječki karneval nisu zaobišla ni dva glavna lika naše svakodnevice - ovaj put u istom avionu!


- Drago mi je da se svi danas jako dobro zabavljamo u Rijeci, poručio je riječki gradonačelnik Marko Filipović


Ni godine nisu prepreka da budeš ono što želiš.


- Imam 86 godina i došla sam s Lošinja. Na Lošinju sam kraljica karnevala da znate, poručila je jedna od sudionica.


- Živio Pust! Ljudi budite dobri i veselite se!


Originalnosti, truda i maštovitost nije nedostajalo. Nakon dvije pandemijske godine 40. Riječki karneval samo je učvrstio svoje mjesto na karti svjetskih događaja koje treba doživjeti!


"Budi ono što želiš"


Budi ono što želiš moto je 40. po redu Riječkog karnevala. U užem centru grada sve ulice pune su posjetitelja, ali i zabavnih i originalnih maškara. Povorka je krenula zajedno s alegorijskim kolima, u povorci je oko 90 skupina, mnogo alegorijskih kola i 9 tisuća sudionika. 

Hoteli su puni, privatni smještaji su puni, mnogo gostiju došlo je na ovogodišnji Riječki karneval. 

- Izuzetno je lijepo ovih dana biti u Rijeci gledati brojne goste koji nam dolaze. Riječki karneval je jedan odličan turistički proizvod. Nisu samo puni riječki hoteli nego i hoteli u okolici, grupe koje u zadnjim tjednima žele doći na Riječki karneval smjeste se u Opatiju, Crikvenicu, za HRT rekao je Dominik Damiš, Turistička zajednica grada Rijeke. 

Riječki karneval stavio je Rijeku na kartu važnih događaja i označio kao nešto što se ne smije propustiti u veljači.

- Kada govorimo o sudionicima povorke imamo ih cijele Hrvatske, imamo inozemne goste. Kada govorimo o posjetiteljima tradicijski imamo najbrojnije goste iz Slovenije, Italije, Austrije, Mađarske i imamo brojne goste koji dolaze iz cijelog svijeta, rekao je Damiš.  

Povorka je krenula u podne, a organizatori poručuju da posjetitelje očekuje dobra zabava, maske i dobri osjećaji.

Povorka je zanimljiva i originalna, a očekuje se na riječkom Korzu gdje je već nekoliko tisuća gledatelja i posjetitelja iz cijele Hrvatske, ali i iz susjednih zemalja. Ideja za maškare nije nedostajalo jer nakon dvije pandemijske godine kada se nije održavao Riječki karneval posjetitelji su ga željno iščekivali. 

Ovaj karneval trajat će do 20 sati. 

- Samo karneval, neka vam bude lijepo, hvala Bogu maškare su, za HRT-ov Dnevnik rekla je jedna od sudionica. 

- Došli smo se zabaviti na Riječki karneval kao i svake godine od 1996. 160 nas je u grupi i to je najveći broj do sada, rekao je sudionik. 

- Nas je ove godine 113 i naše mlade nade s nama su prvi put, ovako maleni, rekla je sudionica. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!