Anđa Marić: U autoimunom ormaru sam se skrivala srameći se zbog svega što mi se dogodilo

30.11.2022.

21:21

Autor: U svom filmu/HRT/T.D.

Anđa Marić

Anđa Marić

Foto: HTV / HRT

Anđa Marić gostovala je u emisiji HTV-a "U svom filmu" te govorila o borbi s multiplom sklerozom i glazbenoj karijeri.

Bila je misica, pjevačica, zvijezda. Kada joj je u 35. postavljena dijagnoza multiple skleroze, život kao da se urušio. Deset godina poslije ona je pobjednica. Anđa Marić je u uvodu gostovanja rekla kako osjeća umor već nakon prvog jutarnjeg tuširanja.

- Svako malo se uhvatim u razmišljanju kako je meni težak život, ali onda se "pokupim" i kažem kako nema veze, rekla je.

"Imamo sram od odbacivanja od ostatka plemena"

Objavila je knjigu "Moja revolucija u 365 dana" i snimila dvije nove pjesme, uskoro kreće snimanje albuma. Nova knjiga je osobno iskustvo - kako se nosila i kako je motivirana.

- Knjiga je postavljena kao transkript videa od 365 dana da se pojavim svaki dan u svojem životu i snimim video, da moram to napraviti. Napravila sam svoj YouTube kanal i to je bio moj veliki izlazak iz tog autoimunog ormara. U njemu sam se skrivala srameći se zbog svega što mi se dogodilo. To nije kognitivan sram, to je prirodna biološka pojava. Imamo sram od odbacivanja od ostatka plemena. U knjizi je svaki dan neka tema s kojom sam se ja taj dan bavila, neka moja spoznaja da idem dalje, naglasila je Anđa Marić.

Rekla je da je sve počelo s time da joj je rečeno da joj treba psiholog jer je to preteška dijagnoza te da se to mora s nekim proraditi.

- Igrom slučaja moj terapeut gostovao je u Mišakovoj emisiji i tada sam rekla da je on moj čovjek i razumijem ga što govori. Upisala sam školu za osobni razvoj kod njega, kod Tomislava Kuljiša te sam kasnije krenula na trening za psihoterapeuta, da to postanem. Međutim, nisam nastavila u tom smjeru raditi, nego sam dalje tražila druge modalitete. Kad dobiješ tako tešku dijagnozu i prognozu svog budućeg života, nisam se htjela s tim pomiriti. Krenula sam halapljivo učiti o mozgu, tijelu, neuroplastici i epigenetici. Sada znam više nego mnogi zdravstveni radnici jer oni su fokusirani na svoj segment koji rade. Eksperti su u tome, ali ja sam najveći ekspert za mene i moje zdravlje, rekla je.

Imamo sram od odbacivanja od ostatka plemena

Anđa Marić

Anđa Marić u emisiji U svom filmu

Anđa Marić u emisiji U svom filmu

Foto: HTV / HRT

"Najviše sam žalila za glazbom"

Prisjetila se povratka na glazbeni put te rekla kako je imala problem brzo izgovarati riječi.

- Nisam mogla držati dah, izgovarati riječi da se ne zadišem. Jako sam sretna, to je za mene velika stvar najviše sam žalila za glazbom. Moja prijateljica ima snimku od prije par godina gdje ja zvučim kao da uopće nemam sluha. Neki dan sam bila u Španjolskoj i otkrila sam da mi se vratio osjećaj za ritam. Mogla sam plesati prislonjena dijelom tijela na zid, ali cijeli ostatka tijela mogao se ritmično gibati. Tako da je to još jedna pobjeda, naglasila je.

Rekla je kako ima u planu snimanje dva albuma te da ni koncerti nisu isključeni.

Istaknula je da kada si ranjiv i usuđuješ se pokazati sve svoje strane, onda ljudima do sebe daješ do znanja da je u redu biti nesavršen.

- Pokazuješ da je u redu biti baš takav kakav jesi te da si bez obzira na to "cool" i da su oni "cool". Trenutno u svijetu umjetnog savršenstva gdje je sve zapakirano, kada sam vidjela Courtney Runyon na Facebooku da jedva grabi, uči - to je paraliza, prvo sam bila uznemirena. Onda sam shvatila da su to moje emocije. Očito se sramim nečeg u sebi kada me smeta njena ranjivost. Onda sam shvatila da to isto želim. Kada sam vidjela kakav je ona imala utjecaj na moj život, ona mi je rekla da to isto radim u Hrvatskoj te da mogu ljudima pružiti ruku i izvući ih iz mraka, rekla je Marić. 

Anđa Marić u emisiji U svom filmu

Anđa Marić u emisiji U svom filmu

Foto: HTV / HRT

"Ovo je moje dvanaesto poglavlje"

Naglasila je kako je ovo njeno dvanaesto poglavlje, a prva četiri su plakanje na podu kupaonice, skrivanje ispod pokrivača i život u zatvorenoj sobi.

- Vjerujem da svi imamo jednake mogućnosti i da svatko ima superheroja u sebi, samo što ga svi nisu bili prisiljeni prihvatiti. Imam vedriji karakter, ali sam izuzetno osjećajna. Na mene utječu neke stvari koje ne utječu možda na neke druge ljude, rekla je.

Više pogledajte u videu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!