Šibensko-kninska obrtnička komora i Udruženje obrtnika Šibenik počastili su svoje sugrađane i njihove goste bakalarom. Riblji meni uobičajen je danas na stolovima vjernika jer post i nemrs obilježava Pepelnicu ili Čistu srijedu kojom počinje korizma.
Dugi niz godina obrtnici daruju Šibenčane bakalarom, ali za Badnjak. No na izmaku 2024. namjeru im je pokvarila vremenska prognoza.
- S obzirom na to da je prošle godine bila velika najava lošeg vremena, nismo mogli to napraviti ovako vani. I eto, mi ipak želimo tu tradiciju održati, danas je Čista srida, Pepelnica. Počinje korizma i počinjemo s bakalarom, kaže Joso Smolić, predsjednik Obrtničke komore Šibensko-kninske županije.
Zamiješali su vrijedni majstori kuhari u pozamašnoj zdjeli čistu tradiciju - uz bakalar tek krumpir, sol, papar, "petrusimen" i maslinovo ulje.
- To je stara receptura, ne radimo po novima nego upravo po starima. I upravo ovako velika količina bakalara. Ovdje se radi o 1000 porcija, to je velika količina koja će sama od sebe dati šug i ono što treba dati, priča Joso Smolić.
- Tajna je trud, dobre namirnice i dobar bakalar, otkriva Jere Šuperba, predsjednik Ceha ugostitelja UO Šibenik.
Na ovaj način žele ugostitelji pridonijeti čuvanju blagdanske tradicijske baštine.
Na dan kada vjernici nemrsom i postom započinju pripremu za najveći kršćanski blagdan.
Nema sumnje kako su šibenski obrtnici, zbog lanjskih vremenskih neprilika, zapravo pokrenuli novi običaj - da svoje sugrađane, osim na Badnjak, počaste i na Pepelnicu!