Na svom putovanju retro kombijem kroz Hrvatsku, chef David Skoko doslovno je upao među svinje – ali ne bilo kakve. U srcu Slavonije upoznao je crnu slavonsku svinju, poznatiju kao fajfericu, domaću pasminu s karakterom i pedigreom.
15.04.2025.
11:00
Autor: T.V./David Skoko: Jesti na cesti/HRT
Na svom putovanju retro kombijem kroz Hrvatsku, chef David Skoko doslovno je upao među svinje – ali ne bilo kakve. U srcu Slavonije upoznao je crnu slavonsku svinju, poznatiju kao fajfericu, domaću pasminu s karakterom i pedigreom.
Na farmi s oko 200 rasplodnih krmača, dočekale su ga, doslovno, svinje koje se slobodno kreću, žive na otvorenom i hrane se isključivo žitaricama s vlastitih polja: kukuruzom, bobom, graškom i suncokretom. Bez kemije, bez trikova – samo prirodna prehrana koja se, kako kažu, i te kako osjeti na tanjuru.
Fajferica nije slučajna pojava. Nastala je križanjem više pasmina još u doba grofa Pfeifera, s ciljem da se dobije savršena svinja za slavonske zime, s dovoljno masnoće i otpornosti da preživi vani. I preživjela je – ne samo to, nego danas proizvodi meso bogato omega-3 masnim kiselinama. Da, svinjetina koja se bez srama može zvati zdravom.
U kombinaciji domaće pameti, slavonskog humora i iskrene strasti prema kvaliteti, ovo putovanje završilo je, kako drugačije, s puno smijeha, poštovanja prema životinjama i neodoljivim mirisima s roštilja.
Ako ste propustili prvu epizodu kulinarsko-putopisnog serijala "David Skoko: Jesti na cesti - Tomica Đukić", možete je besplatno pogledati na našoj multimedijskoj platformi HRTi, gdje se nalaze i epizode Skokinog serijala "David Skoko: Motor, loza, kuhača".
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora