Dani šibe i ribe u Kotoribi - obrtničko i gastronomsko iskustvo

04.06.2024.

07:06

Autor: Sandra Špoljar/B.B.B./Dnevnik/HRT

Međimurska općina Kotoriba smještena je uz rijeku Dravu i desetljećima je središte pletarske industrije naše zemlje. Stoga se svake godine u njoj održavaju Dani šibe i ribe. Posjetitelji tako iz prve ruke mogu vidjeti kako se izrađuju predmeti od vrbove šibe te uživati u specijalitetima od slatkovodnih riba.

I šibe i ribe i ribe od šibe. Bilo je u Kotoribi svega. Pletarstvom se nekada ovdje bavila gotovo svaka obitelj. Sada su zlata vrijedni i oni kojima je izrada proizvoda od šibe, hobi. 

- Pletem košaru za dućan. Počeo sam se baviti ovim kad sam otišao u mirovinu prije 20 godina, prisjetio se košaraš Đuro Matotek iz Kotoribe.

Trinaestogodišnji Luka već sada spretno izrađuje košare i namjera mu je u tome biti još brži i bolji.

- Moja prabaka me naučila ovome. Nije toliko teško, ustvrdio je mladi košaraš Luka Car.

Općina Kotoriba podnijela je Ministarstvu kulture zahtjev da se ova djelatnost proglasi hrvatskim nematerijalnim dobrom.

- Košaraštvo koje je nama bitno i od kojega je živio cijeli kraj, gdje se svaka kuća bavila pletenjem, uzgojem šibe, proizvodnjom košara od šibe, pojasnio je Dario Friščić, načelnik općine Kotoriba.

Da bi šiba bila spremna za pletenje, treba je prokuhati, osušiti, oguliti.

- Ovaj prostor se zove guljiona, ovako se gulji šiba, kuha se i gulji na bijelo, objasnila je jedna od košarašica.

Najtraženije jelo - šaran pečen na rašljama


Šarani pečeni na rašljama bili su najtraženiji.

- Za pripremu nam treba pet minuta. Dobijemo očišćene, izrezane, mi samo nasolimo, dodala je kuharica Jasminka.

Poželimo Kotoripčanima da do sljedećih Dana šibe i robe pletarstvo dobije status zaštićenog kulturnog dobra Republike Hrvatske. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!