Dodijeljene glazbene nagrade Porin

24.03.2022.

20:00

Autor: HRT

Svečana dodjela diskografske nagrade Porin

Svečana dodjela diskografske nagrade Porin

Foto: Davor Javorovic / Pixsell

U osječkoj dvorani Gradski vrt - večeras su dodijeljene glazbene nagrade Porin. Najpoznatiju domaću glazbenu nagradu za životno djelo dobili su Jura Stublić, Vera Svoboda i posmrtno - prerano preminuli Aki Rahimovski. Po dva kipića osvojili su Matija Cvek - za najbolju mušku vokalnu izvedbu (za pjesmu "Ptice") i najbolji album pop glazbe ("Izbirljivo i slučajno") te Damir Urban. Njegov "Lipanj, srpanj, kolovoz" najbolji je album, a "Sama" pjesma godine.

Kao najbolji novi izvođač nagradu je osvojio Filip Rudan. Za najbolju žensku vokalnu izvedbu nagrađena je Bad Daughter za skladbu "Favourite Game".

Za najbolji album klasične glazbe "Porina" je osvojio album "Koncerti za saksofon i gudače" Nikole Fabijanića i "Acoustic Projects Strings".

Najboljim albumom alternativne glazbe proglašen je album "Portopop" izvođača "Porto Morto", a za najbolji album jazz glazbe "Porina" su dobili Zvonimir Šestak Groove Asembly za album "In the Pocket" i Šimun Matišić Quintet za album "Tribute to B.P."

Izvršni direktor "Porina" Davor Drezga zahvalio je gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji na domaćinstvu i svima koji su sudjelovali u organizaciji ovogodišnje dodjele "Porina" koja se, istaknuto je, održala na velikoj sceni, s produkcijom na zavidnoj razini.

Glavna tajnica "Porina" Ivana Martinac izjavila je novinarima kako je od posljednje dodjele "Porina" u Osijeku prošlo 16. godina te kako organizatori smatraju da se priredba ne treba centralizirati u Zagrebu, nego održavati u raznim hrvatskim gradovima. Dodala je kako je ove godine za 37. kategorija pristiglo ukupno 2.116 prijava, samo za pjesmu godine bila je prijavljena 381 skladba te istaknula kako se iduće godine održava jubilarna 30. dodjela "Porina".

Osječki gradonačelnik Ivan Radić rekao je kako je grad Osijek ponosni domaćin glazbeno scenskog spektakla, koji je okupio najbolje glazbenike i najbolje publiku.

- Grad organizira mnogobrojne glazbene, kulturne i sportske priredbe te tako pokazujemo da je Osijek vrlo živ grad, s puno događaja - dodao je Radić.

Galerija
Porin 2022., Foto: HRT/HRT
Silente, Foto: HRT/HRTPorin 2022, Foto: HRT/HRTPorin 2022., Foto: HRT/HRTPorin 2022., Foto: HRT/HRTPorin 2022., Foto: HRT/HRTPorin 2022., Foto: HRT/HRTPorin 2022., Foto: HRT/HRTPorin za životno djelo posmrtno Akiju Rahimovskom, Foto: HRT/HRTDamir Urban, Foto: HRT/HRTTina Vukov, Foto: HRT/HRTPORTO MORTO, Foto: HRT/HRTPorin 2022., Foto: HRT/HRTJura Stublić, Foto: HRT/HRTMatija Cvek, Foto: HRT/HRTFilip Rudan, Foto: HRT/HRTIva Šulentić i Ivan Vukušić, Foto: HRT/HRTPorin 2022., Foto: HRT/HRTVanna, Foto: HRT/HRTMia Dimšić, Foto: HRT/HRTGibonni, Foto: HRT/HRT

Publika, gledatelji i slušatelji uživali su u izvedbama sjajnih glazbenika i zvijezda naše glazbene scene - Darije Hodnik, Erica, Filipa Rudana, Gibonnija, Ivanke Mazurkijević, Katarine Krpan, Katarine Kutnar, Matije Cveka, Mayalesa, Nele, Saše Lozara, grupe Silente, Šimuna Matišića, Tine Vukov, TS Berde Banda, Urbana, Vanne, Vokalnog ansambla Brevis i Zvonimira Šestaka.

U ulozi prezentera vidjeli smo poznata lica hrvatskog javnog života koji su na pozornici statue dodijelili dobitnicima u deset od ukupno 37 kategorija - za album, pjesmu godine, novog izvođača, najbolji album zabavne, pop, jazz, klasične i alternativne glazbe te najbolju žensku i mušku vokalnu izvedbu.

Prijenos dodjela pratite i preko multimedijske usluge HRTi. U videoteci platforme možete pronaći i dodjele iz prethodnih godina.

Voditelji dodjele Iva Šulentić i Ivan Vukušić javili su se prije početka Porina u Dnevniku HRT-a.

- Sve je spremno, atmosfera je neobična, vraćamo se nečemu što smo pomalo i zaboravili a već dugo priželjkujemo da se opet družimo, slavimo glazbu, pjesmu, nagrađujemo najbolje, rekao je Ivan Vukušić.

- Tribine se pune gledateljima, što nam srca ispunjuje, nadamo se da će gledatelji biti pred malim i velikim ekranima, uživati u glazbenom spektaklu i slaviti hrvatsku glazbu, dodala je Iva Šulentić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!