Filmski festival u Cannesu, nagrade i ovacije za zvijezde

21.05.2023.

20:10

Autor: Maja Njirjak/Dnevnik/HRT/IMS/B.B.B.

Robert De Niro na festivalu u Cannesu

Robert De Niro na festivalu u Cannesu

Foto: Gonzalo Fuentes / Reuters

Cannes je ovih dana središte svjetskoga glamura. Filmske zvijezde na crvenom tepihu i vojska obožavatelja svakodnevica su 76-og filmskog festivala u gradu na francuskoj Azurnoj obali. Sinoć je ovacijama ispraćena premijera filma Martina Scorseseja "Ubojice cvjetnog mjeseca" u kojem glume Leonardo di Caprio i Robert de Niro. Festival traje do 27.-og svibnja, a za glavnu nagradu, "Zlatnu palmu", natječe se dvadeset jedan naslov.

Devetominutne ovacije, najdulje na 76. canneskom festivalu, za novi film Martina Scorseseja ''Ubojice cvjetnog mjeseca''.

- Ovo je bilo uistinu dirljivo iskustvo, nikada nisam takvo što doživio, rekao je redatelj Martin Scorsese.

Film o ubojstvima u indijanskom rezervatu u Oklahomi 1920-ih te počecima FBI-ja, traje 3 sata i 26 minuta. Glumačku postavu predvode Leonardo Di Caprio i Robert De Niro, a na zahtjev redatelja prikazan je izvan konkurencije. 

- Marty nevjerojatno izlaže ljudskost čak i u najuvrnutijim i zlim karakterima koji se mogu zamisliti, istaknuo je Di Caprio.

- Postoji poveznica između mog lika i bivšeg predsjednika, čije ime ne želim izgovoriti. On je glup. Ludost je što postoje ljudi koji misle da Trump može napraviti dobar posao, rekao je De Niro.

Vođa Osage naroda, poglavica Medvjed Koji Stoji istaknuo je da se stvorilo novo povjerenje.

- Osage narod pati i dan danas, ali Marty i ekipa filma obnovili su povjerenje.

video thumb

Ovacijama nagrađeni i drugi filmovi


Ovacijama je nagrađena i drama Todda Haynesa ''Svibanj prosinac'' te film ''Čudovište'' japanskog redatelja Hirokazua Kore-ede. Kao favorit se ističe film ''Zona interesa'', o bračnom paru koji živi pokraj Auscwitza.

Htjeli smo ih prikazati kao ljude, a ne kao čudovišta. No počinjen je zločin nad ljudima, koji su učinili ljudi. Iako smo uvjereni da to ne bismo učinili, ne bismo trebali biti tako sigurni, rekao je redatelj Jonathan Glazer.

Wim Wenders s 3D filmom o njemačkom umjetniku Anselmu Kieferu... LGBT vestern ''Drugačiji život'', u kratkoj formi Pedra Almodovara... nižu se veterani, ali i dosad najveći broj autorica.

Prvi put u utrci za Zlatnu palmu: kineski redatelj Wang Bing, i to s raritetnom doku-formom. Mladost je tro i polsatna priča i dio planiranog projekta od 9 sati.

Zlatna palma Michaelu Douglasu


Na samom otvorenju Počasna Zlatna palma uručena je Michaelu Douglasu.

- Toliko mi to znači jer je toliko festivala diljem svijeta, no samo je jedan Cannes. A ovo je 76-o izdanje, ja sam stariji od festivala, rekao je.

Nenajavljeno ju je primio još stariji Harrison Ford, u sklopu premijere posljednjeg nastavka Indiane Jonesa.

- Duboko sam dirnut. Kažu da prije nego što umreš, vidiš bljesak, ja sam ga upravo doživio, kazao je Ford.

Na crvenom tepihu, nema koga nema. Od glumačkih zvijezda do onih glazbenih. Očekuje se da će tako biti do proglašenja laureata 26. svibnja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!