Hrvatski audiovizualni centar, osim filma, financira i videoigre

03.02.2023.

20:15

Autor: Josip Gavranović/I.B./Dnevnik/IMS/HRT

Videoigre

Videoigre

Foto: - / Shutterstock

Hrvatski audiovizualni centar već drugu godinu zaredom osim filma financira i videoigre. Upravo su objavljeni rezultati natječaja za njihov razvoj i izradu. 13 projekata dobit će financijski poticaj za razvoj igara. Ovogodišnji fond iznosio je 200 tisuća eura.

Redatelj Boris Vuković uz režiju želio je više pa je prije godinu dana krenuo na tečaj programiranja videoigara. Zamislio je igru s fokusom na priču i kombinaciju žanra vizualne novele s mehanikama pucanja.

- Htio sam istu tu mehaniku, ali ne na način da u kontekstu igre uništavaš i ubijaš živote već da oplemenjuješ i jačaš ljudske odnose, rekao je.

Potreba za javnim financiranjem projekata u domaćoj industriji videoigara sve je veća. Među 44 prijavljena projekta, bio je i onaj animatora Zvonimira Barača.

- Napokon smo došli do dijela gdje se i produkcija videoigara smatra umjetnošču koliko i film, što je odlično jer napokon postoji žanrovi narativnih vrlo filmskih videoigara. Sad imamo tehnologiju da možemo imati i glumu i dobru glazbu, objasnio je.

Novcem iz HAVCA mali studiji financiraju dijelove razvoja za koje sami nisu osposobljeni, npr. programer može potražiti scenarista i dizajnera grafike ili obrnuto. Cilj je potaknuti razvoj izvrsnosti videoigara edukativne, kulturne ili umjetničke važnosti.

- Domaći sektor videoigara se već unazad par godina polako, ali sigurno razvija i to od kad su videoigre uvrštene u zakon o audiovizualnim djelatnostima, a sad vidimo češće neke poveznice između filmskog sektora i sektora videoigara. Prvenstveno po tome što se određene tehnologije koje videoigre već dugo koriste sve više počinju koristiti u televizijskim ili filmskim produkcijama, rekao je umjetnički savjetnik za videoigre Andrej Kovačević.

Godišnji prihod domaćih tvrtki lani je bio veći od 65 milijuna eura, a da je to plodna gospodarska grana, prepoznali su i mnogi gradovi koji pokreću formalno obrazovanje za one koji žele raditi u toj industriji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!