Interaktivni ormar - isprobajte odjevne predmete iz prošlosti

03.10.2022.

07:05

Autor: Danijela Bratić-Herceg/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Interaktivni ormar

Interaktivni ormar

Foto: HTV / HRT

U varaždinskom Gradskom muzeju odlučili su brojnim posjetiteljima muzeja omogućiti - dodirivanje izložaka. Usto, mogu se isprobati replike atraktivnih odjevnih predmeta iz prošlih stoljeća. A sve to zahvaljujući i modernoj tehnologiji.


"Rušnica za sjećanje" - "Budoar a la memoar" prava je atrakcija.

- Mislim da je ovo nevjerojatno. Zapravo, htio sam reći samo jednu riječ - "wow", ali ne bi bilo dovoljno, kaže Davor Kraš.

Mnogi se iznenade kad obilazeći muzejske odjele u Starom gradu naiđu na interaktivni ormar. U njemu su izložene replike predmeta iz "Kulture odijevanja". I sve se mogu isprobati! Tu su damski ampir šeširić, cilindar, prsluk za gospodu te brojni modni i zabavni dodaci. Pa i nezaobilazni "korzet".

- Super! Inače odmah vam ispravi držanje, da se uspravno držite, što je npr. dobra stvar korzeta. A ona malo negativna strana je to da treba dosta zadržati dah i stvarno se polako micati i držati se uspravno, govori Jelena Petković, kustosica pedagoginja u GMV-u Varaždin.

Dugo je korzet bio popularan statusni simbol iako je uzrokovao deformacije prsnog koša te utjecao na razmještaj organa.

- Steznik, možda najveća atrakcija za one najhrabrije koji zaista mogu zadržati dah i uvući trbuh, koji je replika jednog steznika iz 18. stoljeća. I ono što su ljudi danas manje više zaboravili, nekada su ih nosili i muškarci. Znači engleski dandyji su bili zgodni i jako fit baš zbog toga jer su ispod svojih dugih frakova nosili steznike, otkriva Jelena Rančić, kustosica u Kulturno-povijesnom odjelu GMV-a Varaždin.

Sve to može se naučiti s pomoću Interaktivnog ormara - uz koji dolaze tablet i naočale za mješovitu stvarnost.

- Prikazuju cijelu hologramsku projekciju dame koju treba odjenuti u odgovarajućem povijesno-umjetničkom stilu kojeg odaberete, tako da ovo nije samo zabava i igra, nego ima i edukacijski ton, kaže Jelena Petković.

Idealna je ovo prigoda za otvaranje skrivenih ladica i, uz mnogo zabave, upoznavanje mode prošlih stoljeća.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!