Varaždinski novitet - električni bicikli za djecu

16.12.2021.

07:00

Autor: Danijela Bratić - Herceg/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Varaždinski novitet - električni bicikli za djecu

Varaždinski novitet - električni bicikli za djecu

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Varaždinske Toplice poznate su po izdašnim izvorima geotermalne vode, lječilišnom turizmu i rimskim iskopinama. Uskoro će postati poznate i po jednom novitetu. U pogonu jedne od tamošnjih tvornica koja se bavi strojnom obradom i zapošljava 80-ak radnika, proizvode se prvi električni bicikli za djecu takvog tipa u svijetu!

Iako mu je tek pet i pol, dobro zna koliko "gasa" mora dodati da bi vožnja bila i ugodna i sigurna. Upravo je s Pablom sve počelo, na njegovu prvu guralicu tata je ugradio bateriju, i rodila se ideja.


- Pošto ima motor, isto tako je i električna guralica gdje vi možete dodati gas kad dijete dođe do te faze i puno prije može doći do toga da pedalira običan bicikl. To je jedna od prednosti, da svlada običan bicikl puno prije, ističe Nikica Antolković, direktor tvrtke NABA Technology.


Njima je pandemija pomogla da brže razviju projekt, jer su se zbog smanjenog opsega redovitog posla više mogli posvetiti svojoj inovaciji. 


- Prvo smo krenuli na kupovne motore iz Kine, mislili smo kupimo gotov motor i nemamo brige. Nakon mjeseci testiranja vidjeli da to ne drži vodu, da nemamo konstantnu kvalitetu, objašnjava Hrvoje Magić, voditelj projekta i proizvodnje.

 

Zahvaljujući pogonu u kojemu se obrađuju materijali za razne industrije, mogu izrađivati i dijelove za dječji električni bicikl. Ovdje su razvili sve - od ideje, konstrukcije, dizajna, elektronike i baterije koju sami konstruiraju do aplikacije za mobilne uređaje.


- Ponosni smo što smo napravili to tu u Hrvatskoj, 95 posto je naš proizvod, kao što sam rekao, osim guma i kočnica koje kupujemo. Čak razmišljamo, pošto imamo tu u blizini neke proizvođače koji se bave gumama, da bi u nekoj budućnosti možda i to uspjeli napraviti u Hrvatskoj, naglašava Nikica.


Osmislili su dva modela bicikla, manji za djecu od 2 do 5, te veći za djecu do 9 pa i više godina. Pri kraju su razvoja inovacije i obavljaju posljednja testiranja te se pripremaju za serijsku proizvodnju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!