Na studiju pivarstva studenti razvijaju nove okuse piva

15.12.2021.

07:00

Autor: Tanja Kuturovac/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Studij pivarstva

Studij pivarstva

Foto: HTV / HRT

Na prehrambenom studiju karlovačkoga Veleučilišta možete naučiti kako kuhati pivo. Zahvaljujući europskom projektu "Atrij znanja" u potpunosti je opremljen i novi pivarski laboratorij, koji uz obuku studenata, nudi i usluge razvijanja piva gospodarstvenicima. 

U ovom se pogonu razvijaju različiti okusi piva, a to rade - studenti. Fran Držić želi se i u budućnosti baviti proizvodnjom piva i zato se odlučio obrazovati upravo na karlovačkom veleučilištu. 


- Upravo se ovdje točno i konkretno učimo kako se piva radi u industriji, bila to velika neka pivovara ili na manjoj razini, craft i slično, objašnjava Fran Držić, student.


Karlovačko je veleučilište dobilo priliku razvijati nove vrste piva za jednu domaću industriju. 


- American pale ale i stout, nekakav stout s božićnim aromama, s time da sljedeći tjedan planiramo kuhati i jedan lager za njih, nabraja Goran Šarić, viši predavač i voditelj Pivovare.


Prve su količine već gotove. Zadovolje li okus i kvaliteta - pivo će se naveliko proizvoditi.


- Slad, hmelj, kvasac i voda. Mi želimo zadržati tu tradiciju, i mislim uz pomoć Veleučilišta u Karlovcu tim putem idemo dalje, rekao je Ivan Komak, direktor Osječke pivovare.


U Veleučilištu se već razvilo i Vatrogasno pivo, u tom se poslu planiraju okušati i karlovački franjevci. Turistička je zajednica osmislila i projekt "Na pivo u Karlovac" koja je nedavno i nagrađena kao najbolja inovativna kampanja. 


- Pivo smo proveli kroz gastronomiju. Pivska gastronomija postala je jedna od zaštitnih znakova našeg grada i to radimo već drugu godinu u suradnji s našim ugostiteljima, objašnjava Marina Burić, direktorica TZ grada Karlovca.


Na studiju pivarstva planiraju krenuti i s tečajevima kuhanja piva. Student Fran rado će podijeliti svoje znanje sa svima koje to zanima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!