Na prehrambenom studiju karlovačkoga Veleučilišta možete naučiti kako kuhati pivo. Zahvaljujući europskom projektu "Atrij znanja" u potpunosti je opremljen i novi pivarski laboratorij, koji uz obuku studenata, nudi i usluge razvijanja piva gospodarstvenicima.
U ovom se pogonu razvijaju različiti okusi piva, a to rade - studenti. Fran Držić želi se i u budućnosti baviti proizvodnjom piva i zato se odlučio obrazovati upravo na karlovačkom veleučilištu.
- Upravo se ovdje točno i konkretno učimo kako se piva radi u industriji, bila to velika neka pivovara ili na manjoj razini, craft i slično, objašnjava Fran Držić, student.
Karlovačko je veleučilište dobilo priliku razvijati nove vrste piva za jednu domaću industriju.
- American pale ale i stout, nekakav stout s božićnim aromama, s time da sljedeći tjedan planiramo kuhati i jedan lager za njih, nabraja Goran Šarić, viši predavač i voditelj Pivovare.
Prve su količine već gotove. Zadovolje li okus i kvaliteta - pivo će se naveliko proizvoditi.
- Slad, hmelj, kvasac i voda. Mi želimo zadržati tu tradiciju, i mislim uz pomoć Veleučilišta u Karlovcu tim putem idemo dalje, rekao je Ivan Komak, direktor Osječke pivovare.
U Veleučilištu se već razvilo i Vatrogasno pivo, u tom se poslu planiraju okušati i karlovački franjevci. Turistička je zajednica osmislila i projekt "Na pivo u Karlovac" koja je nedavno i nagrađena kao najbolja inovativna kampanja.
- Pivo smo proveli kroz gastronomiju. Pivska gastronomija postala je jedna od zaštitnih znakova našeg grada i to radimo već drugu godinu u suradnji s našim ugostiteljima, objašnjava Marina Burić, direktorica TZ grada Karlovca.
Na studiju pivarstva planiraju krenuti i s tečajevima kuhanja piva. Student Fran rado će podijeliti svoje znanje sa svima koje to zanima.