Konavlima se širi opojan miris menestre zelene, evo kako je skuhati

11.12.2021.

07:00

Autor: Vicko Dragojević/Dnevnik IMS-a/HTV/HRT

Kako se u Konavlima kuha menestra zelena

Kako se u Konavlima kuha menestra zelena

Foto: HTV / HRT

U Konavlima je sve spremno za Mirise Božića, tradicionalnu manifestaciju koja već 14-tu godinu okuplja OPG-ove i vinare. Za tisuće posjetitelja priprema se tradicionalna zelena menestra. Konavoska domaćinstva i ove će godine otvoriti svoja vrata, a već imaju prve rezervacije.


Vrijedne domaćice najprije moraju očistiti kupus.


- Idu tri vrste - raštan, verza i glavati, i nakon toga ćemo patate oguliti, i sve se skuha zajedno, rekla je domaćica Romana Caput.


Zašto menestru radimo tek sredinom 12.?


- Zato da je prođe led, iako ove godine nije taj slučaj - imali smo samo neki dan malo bure, južina je velika, odgovorila je domaćica Nike Mujo.


Za to vrijeme meso se kuha na štednjaku. Menestra je bolja ako se kuha više vrsta mesa pa će se tako iz lonca izvaditi.


- Svinjske noge, škljuk od pršuta, kaštradina, svinjska glava, kobasice, panceta. Sad čekamo da provri voda, onda idu kupus i krumpir, i onda ćemo na kraju ovo vratiti da je toplo i ide serviranje, rekao je kuhar Luka Pivčić.

Manifestacija Mirisi Božića organizira se od 2008., a tijekom tjedna kroz konavoska domaćinstva prođu tisuće ljudi. Ove godine uključilo se šest agroturizama, osam vinara te četiri muzeja u Konavlima.


- Brojni Konavljani, ljudi iz Grada, dakle naši gosti; do 2019. je bio i sve veći broj turista koji su došli u Konavle, za to vrijeme Nove godine, došli su upravo zbog Mirisa Božića, pa su onda dočekali negdje Novu godinu na Stradunu, kaže Ivo Mujo iz Agroturizma Konavle.


Čekanje je gotovo, prva ovogodišnja menestra napokon je na stolu. 


- Prva je menestra ove godine jer tek je vrijeme dopustilo sad da se meso osuši i da prođe prekala po kupusu, i sad je to upravo!, rekao je gost Mirisa Božića.


- Brzo se poveže, kad nekom rečeš mirisi Božića, svakome prvo dođe zelena menestra na pamet, kaže drugi gost.


Manifestacija će trajati cijeli tjedan oko Božića.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!