Pršut je zvijezda ovogodišnjeg Gastroadventa u Splitu

20:25 / 12.12.2021.

Autor: Tatjana Lisičin/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Pršut je zvijezda ovogodišnjeg Gastroadventa

Pršut je zvijezda ovogodišnjeg Gastroadventa

Foto: Dnevnik / HRT

Pod sloganom „Kliknimo na Advent" - održava se Advent u Splitu ispunjen brojnim programima online i uživo. Između ostaloga posjetitelji su imali priliku doživjeti i okusiti pokoju gastro deliciju.

Splićani su sjajno "kliknuli" na pršut, zvijezdu ovogodišnjeg Gastroadventa. Manifestacije koja mediteranski način prehrane promovira 12 godina - otkako ju je UNESCO proglasio nematerijalnom kulturnom baštinom. Kralj dalmatinske trpeze, pokazali su majstori kulinarstva, može se pripremati na milijun načina.


- Imamo rolanu teletinu punjenu pršutom i skutom, imamo ručno rezani pršut, taps od pršuta, imamo slatko-slanu kombinaciju, imamo kombinaciju humusa i pršuta, nabraja Duje Terze, glavni kuhar.


Suhomesnatim poslasticama teško je odoljeti, lako se zaboraviti i previše pojesti. 


- Već smo čuli da su bogati koenzimom, odličan su izvor proteina, minerala, vitamina B skupine, ali s njima, pršutom pogotovo, treba racionalno, jer ako pretjeramo, ima i negativne strane, rekao je Adrijana Gudelj, organizacija Gastroadventa, Split.


Malo samokontrole i nema straha od tlaka ili kolesterola, a kada se pršut jede, kaže iskusni proizvođač - neka bude najbolji!


- Znači, za dobar pršut mora biti dobar uzgoj, dobra starosna dob i naravno, na kraju, dobra proizvodnja, ističe Jakov Lovrić, proizvođač pršuta, Hrvace.


Predstavnici rumunjskih Hrvata donijeli su svoje i uživali u dalmatinskim delicijama. 


- To je naše što mi pravimo i što hranimo ovce i svinje, i ovaj pršut, ne možemo da se stignemo s vašim pršutom!, kaže Petar Lugojan, Zajednica Hrvata u Rumunjskoj.


"Mediteranska prehrana je ostvariva, održiva i odgovorna", moto je ovogodišnjeg Gastroadventa koji uvijek počinje paljenjem svijeće. Današnju, treću, tradicionalno su zapalili partneri projekta i televizijski novinari.

Dobro raspoloženje, radost Božića i svega što najljepše doba godine nosi sa sobom, potrebnije nam je nego ikada. HRT-ova Ivana Perić posjetila je Advent u Crikvenici.

Djeca imaju priliku klizati se na središnjem trgu ili  voziti u vlakiću s Djedom Božićnjakom. I slatkoljupci su došli na svoje -  u sklopu Festivala palačinki na osam punktova mogli su probati palačinke na tisuću načina.

Crikveničani i njihovi gosti nadjeljnu večer završili su uz glazbu klape Cambi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!