Otkrijte tajne samostanskog života ili recepte franjevačke kuhinje, dok činite dobro djelo

12.12.2021.

12:59

Autor: Tanja Kuturovac/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Advent kod Franjevaca

Advent kod Franjevaca

Foto: Dnevnik / HRT

Sasvim posebna adventska priča ove godine dolazi iz Karlovca, točnije iz njihova franjevačkog samostana. Ako ste željni priča starih 360 i više godina, otkrivanja tajnih odaja samostanskog života ili recepata franjevačke kuhinje, onda ste dobrodošli na Advent kod franjevaca. Usto, možete učiniti i dobro djelo.

Prije točno 364 godine franjevci su došli u karlovačku Zvijezdu, i to na poziv Frana Krste Frankopana. Otada ove zidine crkve i samostana čuvaju brojne priče i običaje. 

 

- Kada bi dolazio u Karlovac ili u bilo koji drugi grad sve svoje stvari, sve svoje nosio je u jednoj ovakvoj škrinji, priča Bruno Ban, samostanski vodič.


Priča o životu franjevaca dočarana je originalnim predmetima kojima su se nekada koristili. Najviše ih je u ovoj prostoriji, apoteci i kuhinji u jednom.  


- Sve biljke koje su ovdje izložene, koje se ovdje suše, su u stvari stvarne biljke koje rastu u našem franjevačkom vrtu, objašnjava samostanski vodič.


Od tih se biljaka prema tajnom receptu iz 17. stoljeća i dalje radi čaj za imunitet. Možete ga kušati, kao i provjeriti učinak ove domaće dezinfekcijske masti.


- Lako je utrljiva, a miriši božanstveno i dugo traje miris, kaže ispitanica.


- Čovjek vidi puno lijepih stvari koje nije ni znao da imamo u gradu, kaže sudionica ture.


U polusatnoj turi po samostanu nauživat ćete se mirisa, okusa, spokoja, a možete biti i humani. Kupnjom sarme, fritula ili toploga pića pomažete onima koji nemaju.


- Skrbimo za oko 60-ak obitelji u našoj župi Presvetoga trojstva, i svaka kuna je dobrodošla, rekao je fra Krunoslav Albert, gvardijan franjevačkog samostana u Karlovcu.


Tura završava u franjevačkom klaustru. Sve tajne, mudrosti i ljepote skrivene između debelih samostanskih zidina zahvaljujući franjevcima - sada možete doživjeti iz prve ruke

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!