"Doktori za baštinu" održali radionicu izrade tradicionalnih božićnih ukrasa

11.12.2021.

17:04

Autor: Vesna Ljubo/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Izrada tradicionalnih božićnih ukrasa

Izrada tradicionalnih božićnih ukrasa

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U sklopu programa Doktori za baštinu i Adventa, u suradnji s udrugom Šokačka grana iz Osijeka, u Muzeju Slavonije održana je "Božićna priča" - radionica izrade tradicionalnih božićnih ukrasa. 

Na moderniji način mutili su se bjelanjci za ukrašavanje medenjaka na starinski, šokački način.


- Taj snijeg ili "snig" što su naše bake znale reći, ono što danas zovu i caklina štaub šećer, bjelanjci čisti, na jedan bjelanjak ide bar sedam žlica štaub šećera, kaže Ana Dragić, udruga Šokačka grana, Osijek.


Snijeg su stavljali u papirni tuljac i njime ukrašavali prethodno ispečene medenjake. Ukrasi su nekad, doznali smo, bili ekološki prihvatljivi i jestivi.


- Nisu ih morali ni spremati ni bacati, to se jednostavno pojelo, što je bilo na tom boru, rekla je Ljubica Pilipović, udruga Šokačka grana, Osijek.


Radionica je, kažu polaznici, bila zanimljiva i poučna.


- Za nas to znači ugostiti osobe koje zaista žive baštinu i poučavaju buduće generacije, kaže Jesenka Ricl, muzejska pedagoginja, Muzej Slavonije, Osijek.


- Sad su nas tete uputile kako da nam to ukrašavanje medenjaka koje inače svake godine tradicionalno provodimo kod kuće da nam bude što uspješnije, objašnjava Ivana Tolušić-Lacković, Osijek.


Zajedno su radile mame i djeca.


- Napravili smo medenjake, ali smo ih ukrašavali, kaže Marta, Osijek.


- To se zove snijeg i ukrašavali smo medenjake s tim, rekla je Lota, Osijek.


- Napravio sam zvonce, malog anđela, borić, nabraja Fran, Osijek.


- Ukrašavala sam kolače i bilo mi je jako zabavno, ispričala je Eva, Osijek.


- Dosta je pipkavo, ali uvijek se na kraju isplati, kad se vidi rezultat i taj miris i cijeli ugođaj, opisuje Ana, Osijek.


- Mi uvijek kažemo nek i jedan posto od polaznika nastavi ovo raditi, naša misija je ispunjena, podijelila je Ljubica, udruga Šokačka grana, Osijek.


Uz ukrašavanje medenjaka polaznici radionice mogli su uživati i u prigodnim, božićnim pjesmama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!