07:00 / 11.12.2021.

Autor: Marija Matoš/Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Ručno rađeni darovi nose dvostruku radost

Ručno rađeni darovi za Božić

Ručno rađeni darovi za Božić

Foto: HTV / HRT

Što kupiti najdražima za Božić i koji će ih dar ispod jelke posebno razveseliti? To si pitanje u prosincu najčešće postavljamo. Najljepše je kada možemo darovati originalne i ručno izrađene proizvode obrtnika iz susjedstva ili pak udruga.


U kuhinji ove mlade pekarsko-slastičarske obitelji sve miriše na Božić. 


- Za ovaj Božić smo pripremili klasične suhe kolače, paketi od jedan kilogram, božićne boksove, staklenke medenjaka s orašarima, oslikane paprenjake, orašara i čovječuljka, božićne sladolede, rekla je Sabina Satler, slastičarka iz Osijeka. 


 Narudžbe stalno pristižu, posla imaju napretek.


- Mnogi kupuju kao poklon nekome jer ne mogu takav poklon naći u trgovini, medenjaci su po domaćoj tradicionalnoj recepturi i upakirano je lijepo, može biti za ukras, dodala je slastičarka Satler.


Nezamisliv je blagdan bez kolača, ali i ukrasa za božićno drvce. Osječanka Tea osmislila je personalizirane kuglice. 


- Pripremila sam dvije vrste, ove staklene koje dolaze s imenom i plastične kuglice koje se mogu puniti prigodnim božićnim poklonima, rekla je Tea Fijala, obrtnica iz Osijeka.


Dar je to koji će svakoga razveseliti. 


- Radi se o personaliziranom poklonu i nešto što možemo koristiti godinama, znači svi imamo božićnu jelku i svake godine je treba ukrasiti, a zašto je ne bi ukrasili nečim što je personalizirano, kazala je Fijala.


Zašto nam dom ne bi krasio i poseban kalendar? I to onaj u kojemu su manekeni psi iz osječkog azila. Za tisak je pripremljeno 2 i pol tisuće komada.


-  Svake godine se traži kalendara više, pa se nadam da ćemo ove godine uspjeti doći do zidova i domova svih onih koji su ga poželjeli i minimalna donacija za kalendar je 40 kuna, rekla je Jelena Baraban iz osječke Udruge Pobjede. 


Tako će te pomoći Pali i njegovim prijateljima te osječkoj Udruzi Pobjede.


- Ljude pozivam da ove godine za poklone odaberu naš kalendar jer je on razlog što će ovih 180 kerovaca iza mene cijelu iduću godinu imati za plaćati veterinare i finu klopu., kazala je Baraban.


Ručno izrađeni darovi nose dvostruku radost. I obrtnicima koji su ih stvorili i onima koji su ih pod drvcem otvorili. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!