Međimurski cekeri uskoro na listi nematerijalne kulturne baštine RH

07:00 / 09.12.2021.

Autor: Jasmina Grbavec/Dnevnik/IMS/HRT

Međimurski cekeri

Međimurski cekeri

Foto: Regionalni dnevnik / HTV

Međimurski cekeri nekada su donosili dobru zaradu. Nije bilo obitelji u kojoj se nije plelo. Tradicionalno su se izrađivali od komušine. Bitno je naglasiti da će do kraja mjeseca biti uvršteni na listu nematerijalne kulturne baštine Hrvatske.

Nesme se to pozabiti, kaže Ivanka Bene, predsjednica Udruge žena Pušćine. Dodaje da ima jako puno mladih ljudi koji su zainteresirani te da su se u izradu cekera uključile i visokoobrazovane žene. 

Radi se o 100 posto ekološkim proizvodima. Nema tu traga plastici ili bilo kojem drugom materijalu osim komušini, odnosno "ljuščiji". Dobiva se ručnim ljuštenjem starinskih sorti kukuruza. Gospođa Biserka Borko takav kukuruz posije svakoga proljeća.

- Lepo, belo je to ljuščije baš, mekano. Malo duže se bere, nije kao kad kombajn kad prejde onda si za čas gotov, izjavila je Biserka Borko, članica Udruge žena Pušćine. 

Gospođa Bene naglašava da se materijal za izradu košara ne može kupiti u „hobby” trgovinama te je objasnila kako se one izrađuju. U dobrom društvu, vrijeme brže prođe. Članice udruge mnogo su košara isplele. Teško im je i izračunati koliko je to. Procjenjuju da ih je na stotine. 

Rozina Fegeš kaže pak kako je taj posao opušta i baš joj je onda lijepo ispunjen dan. Članicama Udruge žena Pušćine to je i druženje i opuštanje, a mnogima bi mogao biti modni dodatak za kupovinu ili odlazak na "plac".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!