22:19 / 24.09.2021.

Autor: Jasmina Grbavec/Regionalni dnevnik/B.A./HRT

Njezino veličanstvo bundeva

Uzgajali su je još stari Egipćani

Uzgajali su je još stari Egipćani

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Uzgajali su je još stari Egipćani, izvorno potječe iz Meksika, a zahvaljujući španjolskim moreplovcima - prenesena je u Europu. Njezino veličanstvo - bundeva! U Hrvatskoj je prošle godine zasađeno čak 200 hektara više nego godinu prije. Naša je ekipa provjerila kakav je urod na sjeveru zemlje.

Koliko se u Hrvatskoj bundeva udomaćila govori podatak da tu povrtlarsku kulturu sije više od 4000 gospodarstava. Gospodin Cerovec tim se poslom bavi 13 godina.


- S tikvom se može dobro zaraditi, a može se i ići u veliki minus. Kao što možete vidjeti, tu je sada nekih 800 do 1000 kila mokre, to je slabo, pokazuje nam Josip Cerovec, uzgajivač bundeva iz Podturna.


Ovogodišnji je urod podbacio i do 50 posto, kaže nam mladi poljoprivrednik Mario Branović iz Orehovice, pa u golicama neće biti zarade.


- Ove godine je katastrofalno za tikvu. Tu smo navodnjavali, tu ima nešto tikve, ali opet nema koštica unutra, kaže.


S ove parcele bit će sretni ako uberu tonu mokrih golica koje na tržištu dosegnu cijenu od 8 do 9 kuna za kilogram. S time, kažu, ne mogu biti zadovoljni.


- Em smo morali troškove sjemena pokriti, em smo morali troškove navodnjavanja pokriti i još sad nemamo vlastiti kombajn, tako da kad to sve saberemo, ako će biti nula, mi ćemo biti zadovoljni, kaže Branović.


Druga je opcija, i to ona isplativija, da ih prerade u ulje. Posjetili smo uslužnu uljaru u kojoj godišnje prešaju oko 50 tona suhih koštica.


- Minimalno s jedne preše od 25 kilograma bi se dobilo otprilike 7 do 8 litara čistog, stopostotnog bučinog ulja, a to sve ovisi o kvaliteti koštice, ističe Lucija Križarić, direktorica Uljare Šenkovec.


Kao važan prehrambeni dodatak, bučino ulje sve je traženije u svakodnevnoj prehrani kao delikatesno ulje, ali i kao lijek.


- Koriste muški ujutro najviše natašte za prostatu ili ako se opeče ili tako nešto, može se namazati, kaže Križarić.


Prepoznaje to sve više potrošača.


- Prvenstveno mi je za grah salatu, a ja ga volim i natašte žlicu jednu uzeti, kaže Tereza Rohtek iz Zagreba.


Jedna žlica, to je zdravlje, kažu. Žlica crnoga zlata, bogatog vitaminima i mineralima uz koju možete i regulirati tjelesnu težinu. Zato - u slast!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!