"Europska Amazona" dobiva pečat UNESCO-a

20.09.2021.

14:50

Autor: Jasmina Grbavec/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Europska Amazona

Europska Amazona

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Bogatstvo bioraznolikosti triju europskih rijeka Mure, Drave i Dunava nadaleko je poznato. Ljepotu "Europske Amazone" prepoznao je i UNESCO, koji sutra u Africi proglašava to područje rezervatom biosfere. 

Ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska donosi dašak tog plovnog puta sa sjevera Lijepe naše:

Nakon više od dva desetljeća borbe aktivista i znanstvenika, "Europska Amazona" sada dobiva i pečat UNESCO-a. 


Očuvanje rijeke Drave - bilo je i bit će misija ekološke aktivistkinje Helene Hećimović:


- Osjećam ne samo zadovoljstvo, nego i veliki ponos jer nemjerljivo je ono što smo učinili, nemjerljiv je trud stotina volontera koji su se angažirali. Računam ovdje također na lokalno stanovništvo koje je s nama potpisivalo peticije, išlo tražiti male čigre, crtalo kartu Drave… To su uspomene koje ja nikada neću zaboraviti i ne mogu izraziti zahvalnost za sve što su učinili, ustvrdila je Helena Hećimović.

Helena Hećimović

Helena Hećimović

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Rad na uspostavljanju rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav službeno je počeo 2011. godine, kada su ministri zaštite okoliša pet zemalja - Austrije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske i Srbije, potpisali deklaraciju o uspostavi prekograničnog rezervata biosfere.


- Naš posao je bio najviše vezan za postavljanje kvalitetnog upravljanja tim područjem pa su najveći teret podnijele zapravo naše javne ustanove. Imali smo snažnu podršku nevladinog sektora, udruga, a posebice od Svjetskog fonda za prirodu, koji su zapravo okupili ostale zemlje na tom zajedničkom poslu - nominacijskom dosjeu pentalateralnog rezervata biosfere, kaže Igor Kreitmeyer, ravnatelj Uprave za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Europska Amazona

Europska Amazona

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Dugotrajan proces rezultirao je uspješnom regionalnom suradnjom s jednim jedinim ciljem, a to je zaštita prirode.


- Za WWF to puno znači iz više razloga: prvo, mi inače zagovaramo regionalna rješenja jer priroda ne poznaje granice i smatramo da ako želimo se stvarno baviti adresiranjem klimatskih promjena, da moramo surađivati jer potpuno je irelevantno ako vi radite nešto samo na razini jedne države ako nismo svi u tome zajedno to je besmisleno; drugo, WWF propagira takozvane „nature based solutions“ ili rješenja za suživot čovjeka i prirode, gdje moramo i dalje naravno živjeti, raditi i zarađivati, ali i uvažavati činjenicu da imamo jedan planet na kojoj živimo, Nataša Kalauz, izvršna direktorica WWF Adrije.


Prvi je to rezervat na svijetu koji se proteže na prostoru pet država:


- Riječ je o najvećem riječnom zaštićenom području u Europi koje pokriva oko milijun hektara i 700 kilometara riječnih tokova, napominje Goran Šafarek, biolog, znanstvenik i istraživač.

Europska Amazona

Europska Amazona

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Upravo su oni dom najveće populacije orla štekavca u Europi i gnjezdilište mnogih ugroženih vrsta poput kečige, vidre, crne rode i male čigre.


- Brojni stručnjaci su davno vidjeli važnost bioraznolikosti ali i iz čega ona proizlazi, a to je očuvana rijeka Drava sa svojim prirodnim plavljenjem, prirodnom erozijom unutar široke poplavne nizine i to je bilo vrijedno očuvati jer donosi biološku raznolikost, sve te vrste koje imamo na Dravi i koje su vrijedne očuvanja. Istovremeno, bile su velike prijetnje, pogotovo hidroelektrane, koje su mobilizirale veliki broj ljudi prije svega u Podravini, u koprivničkom dijelu Drave, ali zapravo u cijelom toku tako da te prijetnje nisu nikad prestale ali s vremenom se mijenja taj stav da rijeke treba samo iskorištavati, ističe Goran Šafarek.

Europska Amazona

Europska Amazona

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

- Proglašenje rezervata neće samo po sebi spriječiti niti izgradnju novih hidroelektrana i dalju devastaciju rijeke Drave, on nema tu regulatornu snagu. Međutim, to je brend koji će omogućiti ulaganja u one suprotne procese, upozorava Siniša Golub, ravnatelj Javne ustanove Međimurska priroda.


S obzirom na to da UNESCO proglašava rezervate biosfere na područjima koji već jesu zaštićena po nacionalnom zakonodavstvu time UNESCO zapravo potvrđuje tim državama da su ta zaštićena prirodna područja model razvoja suživota čovjeka i prirode.


- Konkretno za sve te države odnosno za zaštićena područja u tom pentalateralnom rezervatu značit će veću potencijalnu moć privlačenja sredstava iz europskih i drugih sredstava za implementiranje mehanizama zaštite prirode u tim zaštićenim područjima, dodaje Golub.


Na njima živi oko milijun stanovnika, i svakodnevni se život, zbog ove odluke, neće mijenjati - pojašnjavaju ekolozi.


- Ne mijenja se ništa u odnosu na postojeća zaštićena područja. Dakle UNESCO ima tu međunarodnu klasifikaciju i terminologiju koja zvuči malo strogo - rezervat. Međutim, Austrijanci su doskočili tome i svoje biosferne rezervate nazivaju biosfernim parkovima. Dakle, tu će trebati poštivati samo postojeća pravila koja vrijede za zaštićena područja. U konkretnom slučaju Međimurja i Hrvatske, odnosno regionalnog parka Mura-Drava-Dunav koji se proteže od Međimurja pa sve do Kopačkog rita bit će omogućene sve tradicijske djelatnosti - lov, ribolov, tradicijska poljoprivreda, plovidba tom rijekom, nabraja Nataša Kalauz.

Europska Amazona

Europska Amazona

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

 O važnosti te odluke govori činjenica da od preko 100 tisuća zaštićenih područja na svijetu samo sedam stotina ima UNESCO-ov žig.


Čak 42 posto rezervata nalazi se na teritoriju Hrvatske, proteže se u šest županija i na park prirode Kopački rit. Stoga će se upravo ondje predsjednici pet zemalja uskoro okupiti kako bi na taj način obilježili ovaj zajednički uspjeh.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!