Čakovec: "Tech raj" za najmlađe ljubitelje znanosti, a i one koji će to tek postati

16:50 / 08.11.2021.

Autor: Jasmina Grbavec/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

"Tech raj" za najmlađe

"Tech raj" za najmlađe

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Hrvatska zajednica tehničke kulture obilježava 75 godina djelovanja. Tom je prilikom čakovečki ogranak te institucije u središtu grada organizirao pravi mali "Tech raj" za sve ljubitelje znanosti i one koji će to tek postati. 

Roboti, video igrice, različiti pokusi. Našlo se ovdje zanimljivosti za svakoga.

- Upravo smo napravili pokus kako napuhnuti balon pomoću kvasca. Ovo je pokus koji može zainteresirati najmlađu djecu za kemiju i prirodne znanosti, rekla je tajnica Udruge Međimurski informatički klub, Čakovec Andreja Poljanec.

Najveći red za letjelice.

- Erik, je l' ti lijepo u ovom avionu?

- Je, rekao je Erik iz Čakovca.

- A je l' bi ga htio voziti jednom?

- Ne znam, dodao je.

Kako drugačije promovirati tehničku kulturu - nego među najmlađima. A to je i najveći izazov odraslih- kako ih zainteresirati. 

- Nadopunjujemo manjak tehničke kulture u osnovnim školama, jer jedan sat je premalo. Informatika je jako popularna, i za nju nije toliki problem, ali ove druge udruge, djeca baš ne vole raditi s rukama, teško je privući nekoga, naglasio je predsjednik Zajednice tehničke kulture grada Čakovca Leonardo Belović.

Zato su tu mladi međimurski informatičari.

- Počeli smo s algoritmima, dakle, natjecanjima iz informatike, ali smo onda proširili rad na elektroniku, cijelo područje STEM-a i od ove godine imamo i programe kemije, fizike, matematike, modelarstva i strojarstva, kazao je predsjednik Međimurskog informatičkog kluba Čakovec Viktor Lazar.

Posjetitelji - oduševljeni.

- Odlična stvar, toga možda čak i više, možda jedanput godišnje radite, a možda bi trebalo i češće. Djeca uživaju. Rafael voli igrice, a Borna čekiće recimo, batove, razbijati po kući i ostalo, poručio je Boris Zubčić iz Zadra.

A to nam je i pokazao.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!