Crni češnjak izvor zdravlja

20:18 / 10.11.2021.

Autor: Jasmina Grbavec/Dnevnik/IMS/HRT/D.D.

Crni češnjak izvor zdravlja

Crni češnjak izvor zdravlja

Foto: Dnevnik / HRT

Bijeli luk crne boje zvuči kao oksimoron - no, nije riječ o novoj vrsti češnjaka, nego o proizvodu koji nastaje fermentacijom te kulture. Još je bogatiji vitaminima i antioksidansima, otkriva nam Jelena Novak koja je netom prije pandemije pokrenula posao od kojeg danas živi.

Jelena Novak s nepunih 30 ostala je bez posla - no ne kaže se bez razloga da nevolja pokrene čovjeka. Za crni češnjak doznala je slučajno - istrajavajući recepte po internetu. Odlučila ga je napraviti kod kuće.

- Crni češnjak nije nova sorta češnjaka, znači njega se ne može posaditi, njega se ne može uzgojiti jer crni češnjak je u suštini bijeli češnjak, pojašnjava Jelena Novak, proizvođačica crnog češnjaka.

Dobiva se fermentacijom običnog češnjaka, a proces proizvodnje je tajna. Češnjak ide u specijalne toplinske komore, na visoku temperaturu, na visoku vlagu na par tjedana. Riječ je se o tradicionalnom korejskom proizvodu koji je postao vrlo popularan u svijetu, ali i Hrvatima je sve privlačniji. Upotrebljava se u kulinarstvu, a istraživanja su pokazala i da ima brojna ljekovita svojstva.

- Pomaže kod visokog krvnog tlaka, pomaže pri regulaciji šećera u krvi, sadrži vitamine B i C, jača imunitet te čisti krvne žile, nabraja Jelena.

Osim toga, ima deset puta više antioksidansa od originalnog češnjaka.

- Bijeli luk procesom fermentacije gubi svoj specifičan miris, tako da ako pojedete ovaj crni češnjak, možete se slobodno ljubiti, jer loš zadah nećete imati!, prenosi Jasmina Grbavec, novinarka.

Jelena godišnje preradi oko 300 kilograma češnjaka. Iako trenutačno sirovinu nabavlja od domaćih proizvođača, želi za nekoliko godina imati vlastiti nasad - kako bi imala zaokruženu proizvodnju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!