13:54 / 28.12.2021.

Autor: Jasmina Grbavec/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Gospođa Blaženka šije šarenu posteljinu i igračke za djecu u bolnici

Blaženka Kontrec

Blaženka Kontrec

Foto: Dnevnik / HRT

Kako bi blagdanski dani najmlađim pacijentima na Odjelu pedijatrije čakovačke bolnice prošli u što veselijem raspoloženju, umirovljenica Blaženka Kontrec već godinama bolnici daruje unikatnu posteljinu. Šareni motivi na dječjim krevetima uvijek izmame osmijeh na njihova lica.


Gospođa Blaženka provela je više od 20 godina za šivaćim strojem radeći u jednoj međimurskoj tvrtki. Nakon što se razboljela, otišla je u prijevremenu mirovinu. No ona se sve - samo ne umirovila. Medicinskom osoblju željela se odužiti što su tijekom bolničkog liječenja skrbili za nju pa im je nakon izlaska iz bolnice sašila jastučnice.

- Osjećala sam se nekakobespomoćno i onda mi je sinulo kako dječica moraju biti bez svojih roditelja, govori Blaženka Kontrec, umirovljenica.

Kako bi im olakšala boravak u bolnici, odlučila je sašiti posteljine. Samo je ove godine donirala 46 kompleta.

- Mene to ispunjava, a sam vam onda punoga srca, kaže gospođa Blaženka.

Puno je srce i medicinskim sestrama kada vide kako se njihovi najmanji pacijenti vesele. Motivi plišanih igračaka, ptičica ili pak božićnih ukrasa - čine njihove bolničke dane ugodnijima.

- Lakše je odraditi neke dijagnostičke terapijske postupke kad imate mogućnost distrakcije. Znači kad možete na posteljini pokazati pogledaj gdje je sovica, gdje je borić, pokaži mi medića, onda vam se dijete više osvrne na to, kaže Dijana Farkaš, glavna sestra na Odjelu pedijatrije Županijske bolnice Čakovec.

Svaka posteljina je unikat i izrađena je od reciklirana materijala. Šije gđa. Blaženka i igračke.

- To su male sovice koje će ići na njihov odjel, tako da svako dijete barem može tu sovicu imati kraj sebe, kaže gospođa Blaženka.

A ima i poruku za sve ljude.

- Možda ne možete pokloniti ovo što ja poklanjam. ali možete svakom čovjeku pokloniti osmijeh i lijepu riječ, poručuje Blaženka.

Jer vama će to biti malo, a nekomu mnogo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!