Šećerna bolest pogađa sve, pa i najmlađe

20:58 / 14.11.2021.

Autor: Jasmina Grbavec/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Erik Mutvar

Erik Mutvar

Foto: Dnevnik / HRT

Svjetski je dan šećerne bolesti. Dijabetes tipa 2 najčešći je oblik koji pogađa uglavnom odraslo stanovništvo. No sve je više slučajeva i dijabetesa tipa 1 koji se razvija kod djece i adolescenata. U idućoj priči vidjet ćete s kakvim se izazovima suočavaju oni i njihove obitelji. 

Erik Mutvar tinejdžer je poput svakog drugog. Voli videoigrice, sport i kuhanje. No prije jela, Erikova se rutina razlikuje od one njegovih vršnjaka.

- Prvo si šećer izmjerim, pa si onda dam za doručak koliko imam određeno. Minimalno je četiri puta, ali to zna doći i do sedam do osam puta ako ne i više.

Jer bez inzulina - ne bi mogao živjeti. Dijabetes tipa 1 dijagnosticiran mu je kad je imao samo tri i pol godine. 

Pojačana žeđ i mokrenje bili su prvi simptomi. Testiranjem su otkrili šest puta veću koncentraciju šećera.

- Mislila sam da je kraj svijeta. Mislila sam da je kraj našeg života, da kako ćemo dalje, stvarno, sve lađe su mi potonule, plakala sam i ja sam postavljala to pitanje - zašto baš mi?, ističe Erikova majka i tajnica Udruge "Međimurski slatkiši" Suzana Mutvar

No nije bilo mjesta za tugu. Educirali su se i prilagodili Erikovim potrebama. Kako bi i drugim obiteljima pomogli, osnovali su udrugu "Međimurski slatkiši" koja se bori za prava djece s dijabetesom. 

Podršku je od njih dobila i obitelj 10-godišnja Izabele. Već su se priviknuli na život s dijabetesom.

- Svaka tri mjeseca idemo na kontrolu. To je konstantna borba s tim, i kroz dan i kroz noć ali sada to već ide. Od početka je to stvarno bilo teško, kaže Martina Sakač, majka djevojčice Izabele. 

Incidencija bolesti najviša je u SAD-u, Kanadi i Finskoj, dok se najmanje slučajeva otkriva u Kini. Hrvatska bilježi porast slučajeva.

- U dobnoj skupini do pet godina vidimo najveći porast incidencije u odnosu na prethodne, npr- 1960-ih godina do sada, u toj dobnoj skupini je porast od 300 posto, kaže pedijatrica u Županijskoj bolnici Čakovec Danijela Blažić

Država financira dio terapije, no misija je ovih ljudi - na HZZO-ovu listu staviti i glukagon u spreju koji, kad je hitno, može biti nadohvat ruke. Zato će uskoro, po drugi put, prikupljati potpise za tu inicijativu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!