07:00 / 15.09.2021.

Autor: HRT/Dnevnik/Jasmina Grbavec

Europska Amazona dobiva pečat UNESCO-a

Europska Amazona

Europska Amazona

Foto: HRT / Dnevnik

Bogatstvo bioraznolikosti triju europskih rijeka - Mure, Drave i Dunava - nadaleko je poznato. Ljepotu "Europske Amazone" prepoznao je i UNESCO, koji sutra u Africi proglašava to područje rezervatom biosfere. Naša ekipa donosi dašak tog plovnog puta sa sjevera Lijepe Naše.

Nakon više od dva desetljeća borbe aktivista i znanstvenika, Europska Amazona sada dobiva i pečat UNESCO-a. Očuvanje rijeke Drave - bilo je i bit će Helenina misija.

- Osjećam ne samo zadovoljstvo nego i veliki ponos. Jer nemjerljivo je ono što smo učinili. Nemjerljiv je trud stotina volontera koji su se angažirali, rekla je Helena Hećimović, ekološka aktivistica.

Rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav prvi je rezervat na svijetu koji se proteže na prostoru pet država. To su Austrija, Slovenija, Hrvatska, Mađarska i Srbija.

- Riječ je o najvećem riječnom zaštićenom području u Europi koje pokriva oko milijun hektara i 700 kilometara riječnih tokova, izvijestila je novinarka Jasmina Grbavec.

Upravo su oni dom najveće populacije orla štekavca u Europi i gnjezdilište mnogih ugroženih vrsta poput kečige, vidre, crne rode i male čigre.

- Proglašenje rezervata neće samo po sebi spriječiti niti izgradnju novih hidroelektrana i dalju devastaciju rijeke Drave, on nema tu regulatornu snagu. Međutim to je brend koji će omogućiti ulaganja u one suprotne procese, navodi Goran Šafarek, biolog, znanstvenik i istraživač.

- Veću potencijalnu moć privlačenja sredstava iz europskih i drugih sredstava za implementiranje mehanizama zaštite prirode u tim zaštićenim područjima. Bit će omogućene sve tradicijske djelatnosti. Lov, ribolov, tradicijska poljoprivreda, plovidba tom rijekom, rekao je Siniša Golub, ravnatelj Javne ustanove Međimurska priroda.

O važnosti te odluke govori činjenica da od preko 100 tisuća zaštićenih područja na svijetu samo sedam stotina ima UNESCO žig.

- Kad imate UNESCO brend to ipak znači ljudima pogotovo u ovo pandemijsko vrijeme. Ljudi koji žele samoću ili odlazak u priodu ili boravak u prirodi a njih je sve više tako da taj vid turizma će doprinijeti i lokalnom stanovništvu, ističe Igor Kreitmeyer, ravnatelj Uprave za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

- WWF proparira takozvane nature based solution ili rješenja za suživot čovjeka i prirode gdje moramo i mi dalje naravno živjet raditi i zarađivati ali i uvažavati činjenicu da imamo jednu planetu na kojoj živimo, rekla je Nataša Kalauz, izvršna direktorica WWF Adrije.

Čak 42 posto rezervata nalazi se na teritoriju Hrvatske, proteže se u šest županija i na park prirode Kopački rit. Stoga će se upravo ondje predsjednici pet zemalja uskoro okupiti kako bi na taj način obilježili ovaj zajednički uspjeh.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!