13:13 / 05.12.2021.

Autor: Jasmina Grbavec/Plodovi zemlje/I.Z./HRT

Mateja i njezina obitelj ne odustaju od govedarstva i proizvodnje mlijeka

Mateja i njezina obitelj ne odustaju od govedarstva i proizvodnje mlijeka

Mateja i njezina obitelj ne odustaju od govedarstva i proizvodnje mlijeka

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Ovo je priča o 31-godišnjoj Mateji Vranović iz Gardinovca u Međimurskoj županiji. Majka je triju djevojčica, nositeljica OPG-a za proizvodnju mlijeka i mliječnih proizvoda. Iako je danas baš prava rijetkost čuti mukanje krava usred sela, Mateja i njezina obitelj ne odustaju od govedarstva i proizvodnje mlijeka. Ne čudi stoga da je Mateja - nedavno na izboru u Pitomači - proglašena najuzornijom hrvatskom seoskom ženom. 

Na imanju obitelji Vranović ima posla za svakoga. Dok Ines sanja o baletu, najstarija Asja ima neke druge brige.

- Krave su po meni jako pametne i darežljive životinje, rekla je kćer Asja Vranković.

- A je l' velika briga oko njih?

- Da!

- A je l' bi se htjela jednog dana baviti istim poslom kao i mama i tata?

- Zapravo bi, dodala je Asja.

Mlađa Sara hrani teliće i ona zna koja je krava njezina miljenica.

- Tea, rekla je kćer Sara Vranković.

- A zašto baš Tea?

- Jer se zove slično kao i moja mama, poručila je Sara.

Sve je lakše kada imate djecu koja su motivirana i spremna pomoći, kaže njihova majka Mateja - koja od nedavno nosi titulu najuzornije hrvatske seoske žene.

- Trenutno imamo dvadeset muznih krava holštajn pasmine i 25 komada podmlatka. Naša svaka u prosjeku daje 25-30 litara mlijeka, naglasila je najuzornija hrvatska seoska žena 2021. Mateja Vranović

- I kakva je trenutna cijena mlijeka, jeste zadovoljni?

- Nismo zadovoljni, cijena mlijeka je veoma niska, ne pokrivaju se troškovi, jer se ne može mjeriti omjer cijene kukuruza i cijene mlijeka. Dvije kune i nešto sitno ne zadovoljava potrebe proizvodnje, dodala je Mateja.

Zbog toga su odlučili mlijeko prerađivati. Uz pomoć svekrve, Mateja je naučila praviti sireve za koje postoji i lista čekanja.

- Radim i kuhane sireve s dodatkom vlasca, češnjaka, ljute s čili papričicama, kojeg nabavljam od jednog lokalnog OPG-a. Češnjak nabavljam od OPG-a iz susjednog sela, idem više na to da pomažem i lokalnim proizvođačima, njihove začine koristim u svojim sirevima, poručila je najuzornija hrvatska seoska žena 2021.

- I neizostavni turoši?

 - Da, turoš je najprodavaniji proizvod na mom OPG-u, radim i velike i male, a moja djevojčica Asja, ona je rekla - hajde mama probaj svježi sir s češnjakom tako da nema paprike, koji je bijeli i to je isto jako traženi proizvod, istaknula je Mateja.

Sir prodaje na kućnom pragu ili šalje poštom. Obišli su dosad pola Hrvatske. Dnevno Mateja napravi i do petsto manjih turoša, dvadesetak kuhanih sireva. Zbog toga ustaje zorom i liježe u ponoć.

- Moj svaki dan je drugačiji. Ja ne mogu nikad znati što se bude na farmi dogodilo i gdje sve moram ići. Dostava, proizvodnja, mužnja, djeca, kuhinja, ali sve to treba uskladiti. Volim taj posao, volim ga raditi, stvarno sam zadovoljna, kupci su prepoznali moj proizvod i nije mi žao. Lijepo mi je raditi, nemam nikoga tko mi "kljuca" nad glavom, radim kad hoću, koliko hoću i mogu. Ima i teških dana, kad moramo cijeli dan fizički raditi na polju, ne gledamo jedan na drugoga, tu sam da suprugu uskočim, dodala je.

Uskoči tu i svekrva Marija. U današnja vremena prava je rijetkost vidjeti toliku obiteljsku slogu i poštovanje.

- Ona je super, vrijedna je. Radi, a uskoči ako treba i meni. Oko kućanstva, vrijedna je i dobra, naglasila je svekrva Marija Vranović.

- Znači slažete se? - Slažemo se, mi smo si kao mama i kćer. I još bolje, poručila je Marija.

- Stvarno smo se dobro potrefile, dodala je.

Voditi OPG i brinuti se o obitelji nije lak zadatak. Najuzornija hrvatska seoska žena ima poruku za sve žene koje rade na zemlji.

- Ne treba se sramiti ničega. To je sve uloženi naš trud, rad, volja, želja. Ja kažem - mi žene smo i majke i domaćice i čistačice nekad i odvjetnici. Imamo jako puno zanimanja. Nismo samo da radimo na polju i u domaćinstvu, svaki posao za sobom vuče jako puno toga. Neka žene izađu iz svojih polja, svijet je jako šarolik i mogu se ugledati u sve druge i s ponosom na njih, poručila je najuzornija hrvatska seoska žena 2021.

Ključ uspjeha su dobra organizacija i podrška obitelji.

- Nema lakog i teškog posla. Sve je to jednako, naglasila je.

- Ali vam je lakše kad vam kćeri pomažu?

- Da, one su pomoć i pomažu i zadovoljni smo s njima, neka se uključe od malena u poslove. Bili bi sretni da nastave našu proizvodnju, istaknula je Mateja Vranović.

Nadamo se da će biti tako. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!