Međimurski informatičari pomeli konkurenciju

21:09 / 13.12.2021.

Autor: Jasmina Grbavec/HRT

Međimurski informatičari pomeli konkurenciju

Međimurski informatičari pomeli konkurenciju

Foto: Jasmina Grbavec / HRT

Međimurski informatičari pomeli su konkurenciju u drugom kolu Hrvatskog otvorenog natjecanja u informatici, natjecanja u programiranju putem Interneta na koje se mogu prijaviti svi zainteresirani učenici iz Hrvatske i svijeta. 

Voditelj Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije, Dejan Drabić, ističe kako se u Centru djecu uči problemskom razmišljanju, i algoritamskom rješavanju zadataka. 

- Učimo na stvarnim primjerima i kako ih primijeniti, i tako dolazimo do uspjeha, kaže i dodaje kako su učenici u drugom kolu natjecanja osvojili dva 1. i dva 2. mjesta. Jedan od polaznika Centra Jakov Marodi, trenutno je prvi u ukupnom poretku natjecanja.

Drabić ističe, kako je najvažniji razvoj kritičkog razmišljanja. 

- Mi djecu učimo programirati, ali ne na onaj suhoparan način, već stavljamo naglasak na problemsko razmišljanje. Rješavamo zadatke iz stvarnog života i nakon toga razmišljamo kako ih razdijeliti na manje cjeline zajednički ih povezujući i pretvarajući u programski kod, koji onda računalo rješava, rekao je.

Centar izvrsnosti informatike pohađa oko 70 učenika iz Međimurske županije, a dio učenika dolazi i iz Varaždinske županije. U Centru se provode još neki programi pod okriljem dvije udruge – STEM centar, koji uokviruje 3D modeliranje i robotiku, i „Budi informatičar“.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!