Intervju: protagonist filmskog hita "Južni vjetar 2" Miloš Biković

20.07.2021.

12:16

Autor: Maja Njirjak/Pula uživo/V.M./HRT

Miloš Biković

Miloš Biković

Foto: Pula uživo / HRT

Sinoćnja svjetska premijera filma "Južni vjetar 2: ubrzanje", koja je rezultat suradnje srpske i hrvatske kinematografije, bila je rasprodana tjednima unaprijed. Dolazak ekipe popularnog filmskog i televizijskog serijala na Pulski filmski festival izazvalo je oduševljenje publike, a posebnu je pozornost privukao karizmatični glavni glumac - Miloš Biković.

Nakon što je prvi dio filmskog hita "Južni vjetar" pogledalo više stotina tisuća gledatelja, ne čudi da je istarska publika ulaznice za svjetsku premijeru drugog nastavka pokupovala danima unaprijed.


U čemu je tajna uspjeha "Južnog vjetra" kod publike, kakva je bila suradnja hrvatskih i srpskih filmaša, te kako ga je odlikovao sam Vladimir Putin otkrio nam je, među ostalim,  protagonist filma - glumac Miloš Biković kojeg smo uoči premijere ugostili u emisiji Pula uživo:

Govoreći o svojoj ulozi beogradskog kriminalca Miloš Biković je istaknuo da nije puno toga promijenilo od 199o-ih do danas.


- Razbojništvo je jedna od najstarijih profesija, isto kao špijunaža i još neke profesije, da ih ne nabrajamo… To je stvar tragedija ljudske duše. I ova priča u „Južnom vjetru“ je ne samo priča o kriminalu, nego prije svega je jedna dramska tragična priča o tomu kako jedan mlad, talentiran momak, koji je mogao da postane nešto lijepo, odlučio donijeti neke odluke zbog kojih ga je sistem uvukao u tu vrstu svijeta, rekao je Biković.


Kod oba nastavka filma prisutno je njegovanje kultnosti – gledanost prvog nastavka bila je fascinantna, a publika se snažno vezala za likove i karaktere, koji su zapravo „egzotični".


- Kao prvo, to je žanrovski jako određen film, po svim pravilima, a onda smo od tog žanrovskog filma odstupili na jedan suptilan način: neka smo pravila svjesno narušili, ali smo to potkrijepili realnošću, detaljima, likovima, odnosima… Tako da nismo narušili žanr, nego smo ga obogatili, nismo ga oštetili, nego smo mu dali novu vrijednost, smatra Biković.


Uz žanrovske odrednice i poigravanje s njima, film donosi i kombinaciju humora, emocije, drame, pa i muzike.

Intervju s Milošem Bikovićem

Intervju s Milošem Bikovićem

Foto: Pula uživo / HRT

Dio filma sniman je u Hrvatskoj pa je bilo zanimljivo doznati kakve uspomene Biković ima na taj dio rada na „Južnom vjetru 2“:


- Bilo je zaista lijepo, i želio bih zahvaliti upravi Kastva i Opatije, i HAVC-u zato što je to jedan dobar signal da i Filmski centar Srbije i HAVC mogu zajedno da naprave kvalitetan projekt, da bude gledan i u Hrvatskoj i u Srbiji. Mislim da je to dobar signal za regionalnu suradnju po pitanju filma zato što je film najugroženiji rascjepkavanjem tržišta na Balkanu. S obzirom na to da se razumijemo bez prevoditelja i govorimo skoro istim jezikom, mislim da je dobro da radimo zajednički projekt, ističe Biković.


„Južni vjetar“ osmišljen je kao trilogija.


- Mi svakako želimo nastaviti tu suradnju, baš smo pričali da bi i Pula mogla biti jedno od mjesta događanja u sljedećem nastavku, otkrio je Biković.

Miloš Biković s obožavateljicom u Puli

Miloš Biković s obožavateljicom u Puli

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Odlikovao ga je sam Putin


Biković je izuzetno popularan u Rusiji, i za postignuća ga je odlikovao sam Vladimir Putin.


- Ako vam kažem što mi je rekao, jedan od nas dvojice će morati da zašuti, šali se Biković i dodaje: Bilo je vrlo ugodno, Putin je jedan odmjeren čovjek, ima autoritet koji se osjeća i kombinacija je hladnoće i topline. U očima mu vidite da vas sluša i da ima neku toplinu i šarm, a s druge strane je jedna hladnoća gdje ništa ne izražava, i to je ta ruska diplomatska škola gdje u razgovoru teško možete odrediti kakva će biti reakcija, zaključio je Biković.


Pogledajte reportažu s projekcije filma u Puli:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!