Svjetska premijera filma Branka Schmidta u Puli

19.07.2021.

10:35

Autor: Jana Radić/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

"A bili smo vam dobri"

"A bili smo vam dobri"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Na Pulskom filmskom festivalu održana je  svjetska premijera drame "A bili smo vam dobri" redatelja Branka Schmidta. 

U središtu priče Schmidtova filma su hrvatski branitelji koje 25 godina nakon rata okuplja ideja izgradnje Muzeja domovinske zahvalnosti u staroj zgradi zagrebačkog Paromlina. Film je snimljen u gotovo nemogućim uvjetima, u jeku pandemije, u prosincu prošle godine, a jedan je od šest naslova u utrci za Zlatnu Arenu.

Nezadovoljni hrvatski branitelji ponovno se okupljaju kako bi napravili svoj muzej. Nakon što ih država razočara poduzimaju drastične mjere. 


Istinit, bolan i provokativan, najnoviji film Branka Schmidta nailazio je na brojne probleme tijekom snimanja. Dio ekipe obolio je od korona virusa i to tijekom pandemije koja je bila na vrhuncu. 


- Pravo je čudo da smo došli do kraja snimanja, ali možda je to dalo još jednu dodatnu energiju, jedan dodatni inat cijelom ovom filmu i dalo nam je motivaciju da ga napravimo što bolje možemo, rekao je Schmidt.

Galerija
Branko Schmidt, Foto: Vijesti iz kulture/HRT
Rene Bitorajac, Foto: Vijesti iz kulture/HRTSlaven Zečević, Foto: Vijesti iz kulture/HRT

Nakon dviju uspješnih suradnji na Metastazama i Ljudežderu vegetarijancu, redatelj je ponovno glavnu ulogu povjerio glumcu s kojim odlično surađuje.


- Surađivali smo kao i na prethodna dva, čak i bolje, razumijemo se, ide nam glatko, dopušta mi slobodu i gušt je raditi u takvom okruženju pogotovo sa dobrom glumačkom ekipom, kaže glumac Rene Bitotajac.   


Autentičnosti priče pridonijela je i osobno iskustvo glumca Slavena Zečevića:


- Ja pripadam istoj toj skupini branitelja, istoj toj ekipi i jedini sam originalni lik, možda sam pomogao i drugima da se malo ukače na mene jer dolazim iz tog miljea, istaknuo je Zečević. 


U domaćem natjecateljskom programu 68. Pulskog filmskog festivala bit će prikazano još četiri filma, od kojih jedan ima svjetsku, a dva hrvatsku premijeru.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!