19:56 / 20.08.2021.

Autor: Ivana Nežić/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Konjanici i njihovi ljubimci spremni za Trku na prstenac

Najbolji konjanici vježbaju sa svojim konjima

Najbolji konjanici vježbaju sa svojim konjima

Foto: Dnevnik / HRT

U nedjelju će se održati Trka na prstenac. Za taj dan u istarskom Barbanu živi se i priprema cijelu godinu. Stara viteška igra u kojoj se mora pogoditi "sridu" na prstencu datira iz 1969. Pripreme su na vrhuncu, najbolji konjanici vježbaju sa svojim konjima, neki čak i svaki dan prije same utrke. U staji je sve spremno. I konjanici i njihovi ljubimci nestrpljivo čekaju utrku.

 Izvježbali su sve u detalj.

- Svaki trening je isto kao trka na prstenac. Isto treniramo, mi ćemo danas krenut isto. Trka, zastava, znači, vođa konjanika nosi zastavu, doći ćemo na trkalište, rekao je barbanski vođa konjanika Milio Grabrović.

Povorku će voditi Blaky. Deset mu je godina, u punoj je snazi ali još nikad nije bio na najstarijoj viteškoj utrci.

- U početku je bio malo plašljiv, ali poslije smo se mi nekako povezali, dobio je to samopouzdanje, dodao je Grabrović. 

I na jutarnjoj kavi, ovo je glavna tema. Za barbance je to poseban dan.

- Imam tri bratića koji trče, tako da sam oduvijek u trci na prstenac, to volim, a vole i svi Barbanci, kazala je Marica, Barban.

Na 150 metara dugoj stazi, popularnom Gradišću, natjecat će se petnaest konjanika. Sinjska Alka i Trka na Prstenac se razlikuju u dvije stvari. 

- Tamo se Sinj branio od Turaka, a u Barbanu je to održano da se ljudi privuku na sajam. Razlika je u meti, recimo ovo je prstenac. Pogodak u sridu nosi tri punta, pogodak iznad sride su dva punta, pogodak sa strane pola punta i pogodak ispod je jedan punat, dodao je konjanik Luka Kancelar.

Samo najbolji pogode sridu. Sve su to volonteri, koji gaje istu ljubav prema tradiciji.

- Simbolizira stazu na kojoj konjanici trče dok gađaju prstenac. Inače stazu dok gađaju moraju proći jako brzo i to se u tom tunelu htjelo prikazati, naglasila je voditeljica Muzeja tradicionalne viteške igre "Trka na prstenac" Marina Cetina.

Muzej prikazuje barbanski ponos od samih početaka i kroz virtualnu stvarnost. I brojne izložbe.

- Putem koje se predstavljam temom konji na starim razglednicama, konji na poštanskim markama, rekao je autor izložbe Silvano Jelenić.

Najvažnije ostaje tko će se na kraju, pred časnim sudom, okruniti titulom slavodobitnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!