Lovranska smotra tradicijskih barki

22.06.2021.

07:00

Autor: Nikolina Gerek/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Lovranska smotra tradicijskih barki

Lovranska smotra tradicijskih barki

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U organizaciji udruge Naš Lovran po dvanaesti je put u lovranskom akvatoriju održana Smotra lovranskih tradicijskih barki, a zatim i regata. Manifestacija uključuje aktivnosti i na moru i na kopnu jer važno je bilo što točnije izmjeriti brodice za budući muzej tradicijskih barki.

Mnogo je ljubavi, volje i entuzijazma uloženo kako bi te stare barke osvijetlile tradiciju lovranskog guca i pasare. Uz regatu, jednako je važna razmjena iskustava u radionici tradicijske brodogradnje. Obnovili su petnaestak barki, od kojih je na kopnu osam. I svi se ponose njima, posebno na lovranski guc.

- To je ta Lovranka, netko kaže da je to stilizirana gajeta i de facto jeste. Ona se razlikuje po ovoj ašti koja je isturena inače na provi i po kojoj je prepoznatljiva na cijelom Kvarneru, kaže Ivan Grbac, predsjednik udruge "Naš Lovran", sekcija Lovranska lantina.

Za obnovu kraljevičkog guca utrošili su šesto radnih sati i europska sredstva iz županijskog programa Arca Adriatica. Promijenili su sve osim kobilice, ali ostao je duh barke iz četrdesetih godina prošloga stoljeća.

Na rivi te barke izgledaju atraktivno, što povećava turističku ponudu Lovrana.

- I sama njihova povijest je bogata, od tradicijskih barki i plovidbe, trgovine..., i luka je bila tu, tako da sve je to prilično interesantna maritimna priča Lovrana, kaže Luiza Sandalj, direktorica Turističke zajednice Lovran.

I gušt svima. Jer na regatu dolaze udruge iz Istre, s Krka i Lošinja, a Lovran već sada puni hotele gostima iz Austrije i Njemačke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!