Od Varaždina do Novog Zelanda u tri godine i osam mjeseci

17:31 / 07.04.2021.

Autor: Ivica Grudiček/RD/IMS/HTV/HRT

Putopis od Varaždina do Novog Zelanda

Putopis od Varaždina do Novog Zelanda

Foto: HTV / HRT

Ivica Grudiček predstavio nam je pothvat Tomice Kristića, koji je od Varaždina do Novog Zelanda putovao kombinirajući autostopiranje, pješačenje i, samo kad je bilo nužno, zrakoplov. Put je trajao tri godine i osam mjeseci, a upravo je završio prvu knjigu u kojoj je sažeo dio doživljaja.


Tomica Kristić nije jedan od onih koji samo planiraju iz udobnosti svog naslonjača put oko svijeta - već je svoj san ostvario. Prevalio je u nekoliko godina nevjerojatnih 40 tisuća kilometara - od Varaždina do Hobbitona u Novom Zelandu.


- Samo sam zato Novi Zeland odabrao da mi putovanje bude čim duže, kazao je Kristić.


Deseci tisuća prate ga preko društvenih mreža, danima su se njegove objave iščekivale - dobar dio puta je propješačio, radio razne poslove da bi preživio. Nakon svega, svoje je avanture sažeo u prvu od triju knjiga koje planira napisati.


- Nalov joj je "Putovanje u međuzemlje", to je jedno veliko opsežno putopisno štivo koje ima 412 stranica, od toga je njih 80-ak rezervirano za fotografije, kaže Kristić.

U ovoj knjizi opisuje planiranje putovanja, kao i lokacije koje su ga oduševile. Najveći dio poglavlja posvećen je Indiji, ali i impozantnom kambođanskom hramu Angkor Watu.


- Tu sam opisivao kako je nastao hram, kako je pronađen u đungli i autostopom dolazim do svojeg zadnjeg odredišta koje se nalazi u knjizi a to je Vijetnam, napominje Kristić.


Upravo se iz Vijetnama nedavno vratio i trenutačno u Hrvatskoj počinje predstavljanje.


- Ono što planiram učiniti je ovih dana kupiti kamper i s curom putovati po Hrvatskoj i promovirati knjigu, zaključuje putopisac Kristić.


Usput piše i drugi dio putopisne trilogije koja bi svjetlo dana trebala ugledati u proljeće sljedeće godine. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!