Oliver Mlakar: Od života sam dobio i više nego što sam zaslužio

25.05.2021.

21:07

Autor: U svom filmu/HRT

Oliver Mlakar "U svom filmu"

Oliver Mlakar "U svom filmu"

Foto: HTV / HRT

Oliver Mlakar najpopularniji je hrvatski televizijski voditelj svih vremena - televizijska ikona čiji su lik i glas dio kolektivnog pamćenja generacija. Emisija koje je Oliver vodio sjećaju se milijuni gledatelja, a i danas, godinama nakon njegova odlaska u mirovinu, publici je omiljen te ga dočekuju s ovacijama kad ima pokoji angažman. „Radio sam na tome jako dugo, pa sam nešto valjda i uspio“, komentira Oliver svoju popularnost i dodaje kako mu je početak karijere bio dosta mučan. „Onda sam se trudio, trudio, i nakon trideset godina su me onda valjda i zavoljeli“, kaže u šali.

- Radio sam na tome jako dugo, pa sam nešto valjda i uspio, komentira Oliver svoju popularnost i dodaje kako mu je početak karijere bio dosta mučan. 


- Onda sam se trudio, trudio, i nakon trideset godina su me onda valjda i zavoljeli, kaže u šali Mlakar.


U doba prije interneta i društvenih mreža Oliver je bio ultimativna zvijezda – televizija je doslovno bila prozor u svijet, a voditelji velike zvijezde. 


- Bila je jedna jedina televizija i mi koji smo se svakodnevno pojavljivali na tom malom ekranu. Postao si ili omiljen ili nisi, kaže Mlakar koji ima mnogo lijepih uspomena na projekte na kojima je radio, poput Eurovizije 1990. godine koju je vodio s kolegicom Helgom Vlahović


- To je bilo nešto što je stvarno privlačilo publiku i gledatelje. To su vremena kad smo baš uživali u tome, priča Mlakar koji je s Helgom Vlahović vodio Euroviziju na nekoliko svjetskih jezika. Kaže kako je njihova suradnja bila zaista posebna te je bio užitak raditi s Helgom i na ostalim projektima.

Galerija
Helga Vlahović i Oliver Mlakar, Foto: HTV/HRT
Helga Vlahović i Oliver Mlakar, Foto: HTV/HRT

Početak karijere


Svoju karijeru Mlakar je počeo kao spiker na Radio Zagrebu, a zatim 1963. nastavlja angažman na Televiziji Zagreb, gdje je radio kao spiker u Dnevniku, emisiji 'Jučer, danas, sutra' i drugim informativnim emisijama. Godine 1965. s Jasminom Nikić postaje voditelj prvog domaćeg kviza 'Poziv na kviz'. Tijekom 1960-ih i 1970-ih vodio je brojne popularne emisije, a 1974. vodio je 'Male tajne velikih kuhara' sa Stevom Karapandžom – ta iznimno popularna kulinarska emisija prikazivala se do 1991. Zahvaljujući svom radu, 1995. godine odlikovan je Redom Danice Hrvatske. 

Kolege o Mlakaru


Njegov kolega Miroslav Lilić kaže kako je raditi s Oliverom bila velika čast. 


- Iznimno veliki profesionalac, fenomenalan radnik. Što god je radio, radio je na svoj posebni način, hvali ga Lilić i dodaje kako je u povijesti televizije Mlakar jedan od najvećih fenomena. 


S njim se slaže i Saša Zalepugin, koji kaže kako Mlakar spada u kategoriju 'super profesionalaca'. 


- On je u svom poslu televizijskog voditelja definitivno na vrhu profesionalnosti, otkad postoji televizije u Hrvatskoj, kazao je Zalepugin.


Njegova bivša kolegica Željka Fattorini kaže kako je Oliver Mlakar bio i ostao najelegantniji televizijski lik. 


- Znam da je uvijek imao briljantne čarape, s osmijehom kaže Fattorini. 

Galerija
Miroslav Lilić, Foto: HTV/HRT
Saša Zalepugin, Foto: HTV/HRTŽeljka Fattorini, Foto: HTV/HRT

Priznanja za životni rad


Među ostalim emisijama, mnogi rado pamte Olivera Mlakara po emisiji 'Kviskoteka', koju je vodio punih 11 godina, sve do 1995. godine. Egon Šoštarić, koji je radio kao kamerman na toj emisiji, opisuje Olivera kao iznimno preciznog. 


- To je čovjek koji nikad ne improvizira, on se savršeno priprema za svaku emisiju, kaže Šoštarić. 


Od 1993. pa sve do 2002. godine Oliver je vodio 'Kolo sreće', nakon čega odlazi u mirovinu. 


Dobitnik je pet Večernjakovih ruža, među kojima su i one za TV osobu 20. stoljeća te za životno djelo, kao i HRT-ove nagrade “Ivan Šibl“.


Ovaj rođeni Slovenac od malih nogu živio je u Osijeku. U Zagreb se preselio radi studija, gdje je upisao talijanski i francuski jezik, koje na kraju nije završio zbog posla na televiziji.

Galerija
Oliver Mlakar "U svom filmu", Foto: HTV/HRT
Oliver Mlakar "U svom filmu", Foto: HTV/HRTOliver Mlarak "U svom filmu", Foto: HTV/HRTOliver Mlakar "U svom filmu", Foto: HTV/HRT

Mlakar je vodio nekoliko desetaka festivala


- Radio sam puno Splitskih festivala, koji su mi ostali u posebnom sjećanju. Ondje su me jako voljeli, s osmijehom priča Oliver, kojega je publika poslije željno iščekivala svaki četvrtak navečer kad bi počinjala 'Kviskoteka'. 


- To je najljepši period mojeg radnog vijeka. Sretan sam što sam imao mogućnost raditi tu emisiju. To je bila emisija znanja i to mi je bilo jako drago, navodi Mlakar.


Iako je na televiziji ostavio trag koji se ne zaboravlja, kaže kako je teško reći što točno televizijsku osobu čini posebnom. 


- Nemate recepta za to, ali ne smijemo zaboraviti da je kamera jako okrutna. Kad ste pred kamerom, ne možete dugo skrivati neke stvari. Razgolitiš se i to si što jesi, ja sam valjda takav da su me voljeli zbog toga, smatra Mlakar, koji je u svojim emisijama uvijek volio biti u drugom planu i nije se želio isticati. 


- To onda ljudi vole, kaže Mlakar.  

Kako danas živi?


Mlakar kaže kako danas živi neki drugi život, ali je i dalje lijepo sresti ljude s kojima je nekad radio. U sretnom je braku sa suprugom Dunjom već 56 godina, s kojom ima dvoje djece. 


- Mi smo se našli i to je baš sreća bila, smatra i dodaje kako na dobrom braku treba i raditi.


- Moraš biti pošten – ako si pošten prema svom partneru, nećeš mu napraviti ništa nažao, kazao je.


 Zajedno sa suprugom već desetljećima se bavi uzgojem pasa – točnije patuljastih šnaucera i pravi je pasoljubac. 


- Pas je zakon. Svaka obitelj bi trebala imati psa, kaže Oliver, koji uzgaja prave pseće šampione i s kojima je postigao svjetske uspjehe.


I danas sa svojim psima obilazi razna natjecanja. 


- Zadnjih godinu i pol toga nema i to mi jako teško pada. Izbacilo nas je iz sedla. I to mi jako fali, kaže Oliver koji je u životu ostvario gotovo sve svoje snove. 


- Ne očekujem ništa veliko. Od života sam dobio i više nego što sam očekivao i zaslužio. Ja sam sretan čovjek, zaključuje.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!