Neda Ukraden "U svom filmu": Borba do kraja života

04.05.2021.

21:04

Autor: U svom filmu/HRT

Neda Ukraden "U svom filmu"

Neda Ukraden "U svom filmu"

Foto: HTV / HRT

Tijekom karijere snimila je oko 400 pjesama i prodala više od 5 milijuna ploča. Iako je na sceni dulje od 50 godina, i danas žari i pali novim hitovima...


Gošća emisije bila je glazbena diva Neda Ukraden.


- Htjela sam se baviti nekim drugim stvarima, interesiralo me nešto sasvim drugo, a i obrazovala sam se u drugom smjeru, ali život piše romane. U početku sam mislila da će popularnost proći jer sam odrasla u obitelji u kojoj se smatralo da je pjevanje neozbiljno i nesigurno, kazala je Neda Ukraden na počeku emisije.


Diplome dvaju fakulteta


Neda Ukraden završila je engleski jezik i književnost te pravni fakultet u vrijeme kada je već imala karijeru.


- To mi je bila otegotna okolnost na Pravu jer mi je profesor na ispitu rekao: Kolegice, da vidimo kako ćete sada pjevati. 


Opisala je metodu učenja. 


- Kako su moji Imoćani, u devetom mjesecu bi mi autobusom poslali gajbu tek ubrane kujundžuše, kako sam bila sama doma i učila po 17, 18 sati, stavila bih tu gajbu pored sebe, svaki grozd umakala u vodu i jela - to su mi bili doručak, ručak i večera. Sjedila bih na neudobnoj stolici kako se ne bih uspavala, kazala je. Za sebe kaže da je bila vrijedna i ambiciozna. 

 

Galerija
Neda Ukraden, Foto: U svom filmu/HRT
Neda Ukraden, Foto: U svom filmu/HRT

Današnja konkurencija


- Kada sam poslala prijateljici fotografije sa snimanja zadnjeg spota, njezin muž je prokomentirao: Borba neprekidna, do života! To je neprekidna borba, u teškim uvjetima, kazala je Ukraden. Dodaje da je vodi Kantova izreka: Moram, znači mogu. 


- Imam divnu obitelj, koja me ispunjava svakog trenutka kad ne radim. Počela sam pisati i autobiografiju. Tek sada kad su počele izlaziti sve divne uspomene o pjesmama, koncertima, vidim da su to čitave priče, romani. Kad sam pisala o nastanku pjesme "Zora je svanula", dva puta sam se rasplakala, rekla je Ukraden.


Kako je nastao veliki hit "Zora je svanula" 


Kaže kako je odmah osjetila da će ta pjesma, koja je prevedena na 13 jezika, postati hit i otpjevala dio pjesme "Milane, labude, čuješ li, ne mogu bez tebe".

- A ja se tek razvela od Milana. Kažem Đorđu Novkoviću: O labudovima neću ni da govorim, meni su djevojke labudovi. Ali nekako smo se dogovorili oko teksta. Kada smo svi došli u Ljubljanu u studio, predožila sam da prvo pjevam pjesmu "Zora je". Kada sam ušla u studio i počela pjevati, nije mi se svidio aranžman koji je napravio pokojni Rajko Dujmić, on se na to uvrijedio i demonstrativno napustio studio. Ostadoh ja bez pet pjesama i svih aranžmana. Sad, što ćemo? Kažem: Pa valjda netko u Jugoslaviji još zna raditi produkciju osim Rajka Dujmića. I pronašli smo izvanrednog suradnika u Mati Došenu, on je bio fanki i roker, ali je toliko lijepo osjetio što mi želimo. Kad sam sljedeći put došla u studio zagrebačkog glazbenika Janka Mlinarića i čula Došenovu verziju - rasplakala sam se. 

Ukraden kaže kako je imala sreću, čast i zadovoljstvo raditi s najuspješnim glazbenicima i da su 1980-te "na ovim prostorima" bile razdoblje "fantastične" i plodne aktivnosti na svim razinama.


U emisiji je prikazan prilog "Curiculum vitae" Sanje Čeliković o životu Nede Ukraden.

Galerija
Curiculim vitae Nede Ukraden, Foto: U svom filmu/HRT
Curiculum vitae Nede Ukraden, Foto: U svom filmu/HRTCuriculum vitae Nede Ukraden, Foto: U svom filmu/HRTCuriculum vitae Nede Ukraden, Foto: U svom filmu/HRTCuriculum vitae Nede Ukraden, Foto: U svom filmu/HRTCurculum vitae Nede Ukraden, Foto: U svom filmu/HRT

Fascinantna karijera - više od 400 pjesama, 5 milijuna ploča


Izuzetne je energije i u svojim 70-im godinama, a godine ne krije.


- Mislim da sam kao žena svojim primjerom razbila mnoge tabue, posebno o tome kako se izgleda u određenim godinama. Ovo su najbolje godine, kaže Ukraden. Sad sam najopuštenija i najmirnija. Dok sam bila mlađa, sve me smetalo, borila sam se za obitelj, da stvorim. Sad je sve posloženo, kazala je. 


Navodi da vježba svako jutro određene vježbe, ali ne ide u teretane. Često igra tenis, ljeti pliva. No navodi da su najvažniji duh i energija.

Najteži trenuci u životu


Kaže da joj je to bilo u trenutku raspada bivše Jugoslavije jer je živjela na četiri adrese - u Imotskom od kuda su joj roditelji, Sarajevu u kojem je bila s obitelji, kući u Boki te u stanu u Beogradu.


- Vraćala sam se s koncerata iz Švedske u travnju 1992., dođemo do Beograda, ali avion ne leti za Sarajevo, navodi Ukraden. Kaže da je bila šokirana, svoje iz Sarajeva je zvala da brzo dođu u Beograd.


- Svi postulati na kojima smo odgojeni, pali su u vodu. Našla sam se potpuno sama u Beogradu, na jedvite jade su mi došli moji i odmah su otišli za Tivat, a mala mi je bila u 6. razredu osnovne škole. Pokušala sam se uključiti u potpuno nove uvjete, nove pjesme, nove trendove. Moji su potpuno ostali bez primanja. Odlazila sam na neprimjerena mjesta pjevati kako bih uzdržavala svoje dijete. Nitko nije slušao moje pjesme. Imate samo dvije varijante - boriti se i nekako isplivati ili se predati i biti očajan, upropastiti sebe i svoju obitelj. Neću vam reći koliko sam suza isplakala. Našla sam se u vrtlogu strašnog vremena i strašne kušnje, kazala je Ukraden. 


Smatra da je njezin tvrdoglavi imotski gen "odradio svoje". 

U rubrici "Dvogled" Vedran Strukar i Miroslav Rus iz neformalnijeg kuta govorili su o Nedi Ukraden.

Za čime žali


- Dugo nisam sebi oprostila to što nisam imala više djece. To što sam presavjesna i preodgovornost je i dobra, ali i nije dobra osobina. Jako sam patila što nisam s djetetom, radila sam joj domaće zadaće iz Australije. Život mi je donio puno lijepoga - uspjeh i popularnost. Sebe sam uvijek vidjela u svjetskim organizacijama za zaštitu djece ili žena - to mi je, nekako, bila misija. Ali i s pjesmama to radim, stalno nešto poručujem ženama, rekla je kroz smijeh.


Ukraden je pričala o tome kako je sa svojim suprugom provela 15 najljepših godina života i zašto se na kraju rastala. 


- Imam još uvijek dvije bračne ponude, ali prvenstveno sam majka pa sve drugo, kazala je. Smatra da kada dovedeš dijete u novu sredinu, sve je kompliciranije.


Na kraju je citirala stihove iz svoje nove pjesme koji su je, kaže, pogodili: Jednom kada ovo prođe, kada uz pjesmu krene vino, jedva čekam, dobri ljudi, da se opet zagrlimo. 


Poslala je poljubac svim gledateljima.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!