Povratak 'osamdesetih' u Zagreb

09.03.2023.

20:00

Autor: Maja Njirjak/Dnevnik/HRT

Osamdesete u Zagrebu

Osamdesete u Zagrebu

Foto: Dnevnik / HRT

Vratile su se ''osamdesete''! Zahvaljujući glazbi i modi, to je razdoblje sve popularnije među mlađim generacijama. Uz dva nova muzeja, onaj novog vala te osamdesetih, sve se češće organiziraju i različiti događaji. Zanimljivu inicijativu pokrenuli su studenti Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Da su osamdesete - bile godine - više ne pjevaju samo roditelji nego i njihova djeca. Pomama za tim razdobljem među studentima - rezultirala je izložbom ''Zagi u levisicama''.

- Mislim da je to ponajviše zbog tog umjetničkog raspona i vrhunca Novog vala, koji nije samo doživio vrhunac u Zagrebu već šire - u Rijeci, Ljubljani. Taj jedan proces gdje se mladi puno uključuju i kroz glazbu i novine, kaže studentica Izabela Rajić.

Studentski hodnik postao je vremeplov. Što se slušalo, kako se odijevalo, i najvažnije - kako se živjelo - inspiracija je novim generacijama.

- Mislim da nam treba što više ovakvih događaja kojima ćemo se prisjetiti van ovog nekommodernog vremena u kojima je sve puno društvenih mreža, pametnih uređaja. Ovo je, mislim bilo ipak neko ljepše vrijeme, kaže posjetitelj izložbe.

- Upravo film, Coca cola, recimo časopis Bravo koji je preplavlio sve kioske - bio je taj dašak Zapada kojega su svi konzumirali. I na taj smo način stvorili senzibilitet prema Zapadu, istok nas uopće nije zanimao. A traperice - bile su odjevni predmet otpora, kaže prof. doc. Tomislav Anić.

Obol je dao i redatelj te glavni glumac HTV-ova serijala "Crno-bijeli svijet" u čak 4 sezone Goran Kulenović.

- U svijetu da nađete bend ravan Haustoru, Azri ili ranom Prljavom kazalištu - nema puno primjera. Tako da u tom smislu nismo puno zaostajali. Ali po ovom svemu - koliko i sada zaostajemo ja bih rekao, smatra Kulenović.

Doduše, televizoru u boji trebalo je dva desetljeća da stigne do nas. No veseli spoznaja da današnje generacije otkrivaju kako se iza crno-bijelog svijeta i takvih fotografija - zapravo krije šareni svijet. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!