U Primoštenu se danas naveliko kuhalo, i to na plaži. Održavala se Fažolijada - natjecanje u kuhanju graha. Koje su tajne dobrog graha otkrila je novinarka HRT-a Ivona Ramadža Čolić.
11.12.2022.
13:48
Autor: Ivona Ramadža Čolić/Dnevnik/HRT/IMS
U Primoštenu se danas naveliko kuhalo, i to na plaži. Održavala se Fažolijada - natjecanje u kuhanju graha. Koje su tajne dobrog graha otkrila je novinarka HRT-a Ivona Ramadža Čolić.
Osmu godinu za redom Primoštenci su se natjecali u kuhanju graha. Kad je fažol otkrčkao svoje na scenu je stupio žiri koji nije samo ocjenjivao mirise, okuse i izgled nego i cjelokupni umjetnički dojam. A dali su si Primoštenci truda, orginalna su bila i kuhala i kuharske odore.
Odala se tako počast fažolu za kojeg ovdje kažu da se prvo kuhao u težačkim kuhinjama da bi se kasnije, uz dodatak pršuta i pancete, počeo služiti i na bogataškim stolovima.
Pobijediti na ovom natjecanu za Primoštence je stvar prestiža.
- Pravila su prvo da se ekipa mora sastojati od 6 članova, da mora skuhati i paštu i fažol. Minimalno 15 litara fažola. Mogu u fažol staviti što god požele, ali pašte i fažola mora biti. Ocjenjuje se fažol i umjetnički dojam, rekao je Ernest Matešin, organizator Fažolijade.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora