Šimleša: Pronaći srodnu dušu u virtualnom svijetu je novo ljubavno normalno

14.02.2022.

14:34

Autor: Studio 4/IMS/HTV/M.B./HRT

Sociolog Bruno Šimleša o ljubavi u doba korone

Sociolog Bruno Šimleša o ljubavi u doba korone

Foto: HTV/Kitja Kitja / HRT/Shutterstock

Što je to ljubav, može li potrajati do kraja života i koliko ju je teško pronaći i održati u teškim vremenima u kojima živimo u Studiju  4 odgovarao je sociolog Bruno Šimleša. Naglasio je da je Valentinovo uvijek pritisak za osobe koje nisu u paru "ili su krivo sparene".

- Želio bih da je Valentinovo praznik ljubavi - prema prirodi, prijateljima, zajedništvu. Ali ta se moja ideja još nije primila i sumnjam da će se prihvatiti, rekao je Šimleša.


Naglasio je da je teže pronaći ljubav u doba korone jer je kontak uživo ipak presuda kako bi vidjeli "postoji li klik i kemija".


- Ljubav je čarobna jer ona ipak nađe svoj put, moguća  je, ali u ovim vremenima svakako izazovnija, rekao je.


Potraga za srodnom dušom preselila se u virtualni svijet


- Danas je to najnormalnija stvar. To je novo ljubavno normalno. Postalo je prirodno i normalno da na taj način napravimo prvi korak, ali drugi korak je kad se doista upoznamo i vidimo jesmo li jedno za drugo. Treći korak je kad počnemo živjeti zajedno, kada se družimo. Prvi korak  "online" je aposlutno najnormalnija stvar na svijetu u 2022. godini, rekao  je Šimleša.


Dodaje kako je mladima takav način upoznavanja uobičajen i da se oni pitaju kako su se ljudi prije upoznavali.


- Oni dobar dio svoje društvenosti žive "online". Oni će prije poslati neki emoji nego reći kako se osjećaju. Mi se tome moramo prilagoditi, kazao je.


Kako će se naša djeca nositi s time kad ne ide sve kao po loju?


- I prije smo mogli lagati i sebe i partnere, samo je ipak bilo malo teže. U savršenom instagramiranom svijetu danas  je to puno lakše i ima puno više nerealnih očekivanja. No danas smo navikli i puno lakše odustajati od problematičnih sitacija jer je previše izbora, pa ako nešto ne uspije "na prvu" brzo se pređe na drugu stvar. Mi nismo imali mogućnosti i navikli smo se više truditi oko bilo čega. Nama su nerealna očekivanja prije servirale romantične komedije. Nakon upoznavanja tek kreće trud. Bojim se da su današnja djeca više uzvisila suluda, nerealna očekivanja i da će im vellike probleme stvarati situacije kada ne ide sve kao po loju, "instagram friendly", a oni se ne znaju nositi s tim jer nisu razvili te vještine.

Postoji li recept za ljubav?


- Nema recepta za uspješnu ljubav i brak. Važno je pametno odabrati partnera prema onome što nas spaja i što nam je slično, važno je imati dovoljno realna očekivanja, ne zahtijevati od partnera da nam skida zvijezde, to je naša zadaća, ne očekivati od partnera da bude temelj našeg samopouzdanja jer je to isto naša zadaća. Važno je imati idealne trenutke kada shvaćamo zašto se isplati proći kroz neidealne, a potom puno truda, truda i truda, kaže Šimleša. 


Razlika u očekivanjima muškaraca i žena


- Muškarci generalno traže premalo od veza, a žene generalno traže previše. Žene su inače sklone da traže previše od sebe, a muškarcima su odnosi u obitelji i vezi niže na listi prioriteta. Uredu je da stalno razgovaramo i sa sobom i da promišljamo kako biti bolji partner, bolji otac, prijatelj, kako biti prisutniji ili takav kakav partner ili partnerica žele i zaslužuju. Mi nekada to zaboravimo jer mislimo, stavili smo prsten na ruku i obavili smo svoje. Nismo jer nas brak neće misteriozno približiti, treba se i dalje truditi upoznati sebe, ali i partnera, rekao je Šimleša. 


Ne smatra da je brak kod nas postao interesna zajednica. Sve više je razvoda jer parovi ne žele biti "zaključani" u braku kojemu je istekao rok trajanja, kao što je to bilo u prijašnjim generacijama. No danas možda prelako odustajemo i previše idealiziramo, kaže Šimleša.


"Pandemija je lakmus-papir za odnose"


- Sigurno je pandemija promijenila način funkcioniranja u brakovima. Niti naši odnosi, a ni stanovi i kuće nisu bili dizajnirani da provodimo toliko vremena zajedno. Od nekih smo se problema znali skrivati u raznim aktivnostima i tako popuniti i mentalni emocionalni prostor. Pandemija je lakmus-papir za odnose, pa i za one koji su dobro funkcionirali, u tom je slučaju pokazala da mogu još bolje fukncionirati. Sada kada se nazire kraj krize, možda će sve doći na naplatu i možemo očekivati veći broj razvoda, smatra Šimleša.


Više pogledajte u videoprilogu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!