Gastrofešta u Rijeci opet je privukla brojne posjetitelje

22.12.2023.

12:33

Autor: Darko Santini/L.P./Dnevnik/HRT

Gužva je bila u Rijeci, ali na Korzu, i to zbog blagdanskih okusa i mirisa. Uoči Badnjaka održana je tradicionalna Gastrofešta. Uz dobru čašicu, velik broj građana privukli su mirisi predblagdanske marende - prženih ribica, bakalara na gulaš i na bijelo. Kuhari su potrošili 200 kilograma bakalara, 100 litara maslinova ulja i oko 300 kilograma krumpira.

Predblagdanska gastro fešta počinje uvijek s ribicama, a nastavlja se podjelom bakalara na gulaš. Građani su i ove godine uživali u kvalitetnim jelima koje su za njih pripremili vrsni kuhari.


- Jako fino, evo ukusno je. Znači dobro su napravili? Je, tako da komplimenti, odlično je. Malo soli nedostaje, što se mene tiče, ali dobro. A to je zdravije? To je zdravije, je. Super su, stvarno je dobro, samo su neki od komentara građana.


Dok su se dijelile pržene sardele kuhao se bakalar na brudet, a pomogao je i riječki gradonačelnik.


- Pripremili smo mnogobrojne delicije u suradnji sa studentskim centrom, sveučilištem i TZ našega grada. Počastili smo naše sugrađane i bakalarom i friganim ribicama, rekao je gradonačelnik Rijeke, Marko Filipović.


Građani će moći kušati i vrsna vina


Nema tajni za bakalar na brudet kažu kuhari, recept je klasičan.


- Treba vam dobra kapula dobro maslinovo ulje, fino bijelo vino i nema greške. Nema neke posebne tajne za recept? Pa kažem, norveški bakalar dimljeni suhi i puno ljubavi, rekao je Jurica Barbalić, kuhar u Studentskom centru Rijeka.


Poznata krčka vinarija također sudjeluje u ovoj gastrofešti kako bi građani, posebno oni slabijeg socijalnog statusa mogli kušati blagdanske delicije.


- Mogu i oni koji nemaju, tako reći, raskošan stol u svojim kućama da evo ovdje, na korzu u Rijeci, podijelimo bakalar već tradicionalno bakalar na bijelo, žlahtinu i gdje se podijeli negdje oko 1500 čašica vina, zaključio je Anton Brusić, glavni enolog vinarije.


Na ovoj je gastrofešti podijeljeno oko 2000 porcija friganih ribica, 2500 porcija bakalara na gulaš, kao i oko 3000 kanape sendviča od bakalara na bijelo i 3000 čaša žlahtine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Od istog autora