12:20 / 05.02.2021.

Autor: Kod nas doma/HTV

Udahnite starom namještaju novi život - u par koraka

Restauracija se može odraditi u par koraka

Restauracija se može odraditi u par koraka

Foto: Kod nas doma / HRT

Svatko od nas sigurno doma ima stari drveni komad namještaja koji se izgledom ne uklapa u interijer. No, i za takav namještaj postoji rješenje – restauracija kojom im se daje novi i svježi izgled.

Upravo tako su razmišljale Ksenija, Vanja i Darija, dugogodišnje prijateljice i nekadašnje tete u vrtiću, kada su strast prema starinama pretočile u svoj mali studio za restauriranje pod nazivom "Da bar" u Ivanić Gradu.

Starim komadima namještaja daju novi život i od njih stvaraju unikatne komade.

- Toliko je tih lijepih starih i drvenih stvari, koje više ne pronalazimo u trgovinama, kao da lagano idu u zaborav – mi nećemo dopustiti da odu u zaborav, kaže Ksenija, koja je od svog oca naučila rukovati alatom, kao i Vanja.

Prvi korak restauracije je skidanje boje 'šmirglanjem'- i to često više slojeva boje.

Nakon toga slijedi temeljni premaz boje koju je potrebno istonirati.

Svaki premaz boje mora se sušiti jedan dan, a nakon svakog sloja temeljne boje potrebno je pobrusiti namještaj kako bi se mogao nanijeti novi sloj.

Prijateljice kažu da funkcioniraju besprijekorno i bez svađe. U izboru boja sudjeluju sve tri, ali zadnja riječ je Darijina. Ona se bavi i fotografiranjem za društvene mreže.

- ada imamo posla i kada se naniže dosta komada namještaja, nije nam problem ostati 12 sati, ili odraditi vikendom. U principu ni jedna od nas ne doživljava ovo kao posao, priča Darija.

Ivanić Grad ih podržava jeftinim prostorom, a velika podrška su im i supruzi – najviše snagom svojih mišića.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!