Ukrajina protiv odluke da joj se oduzme Eurovizija

17.06.2022.

21:08

Autor: V.G./Hina/HRT

Kalush Orchestra

Kalush Orchestra

Foto: Yara Nardi / Reuters

Ukrajina, koja je ove godine pobijedila na natjecanju Eurovizije, osudila je u petak odluku da joj se oduzme domaćinstvo sljedeće godine, donesenu zbog ruske invazije. 

Ukrajina se ne slaže s prirodom odluke koju je donijela Europska radiodifuzna unija (EBU), rekao je u priopćenju ministar kulture Oleksandr Tkačenko.

- Tražimo dodatne pregovore o domaćinstvu Eurovizije 2023. u Ukrajini, rekao je.

EBU je u petak objavio da se Eurovizija 2023. godine ne može održati u Ukrajini zbog rata, dodavši da je u pregovorima s BBC-jem da se natjecanje održi u Velikoj Britaniji.

- Ukrajinska javna televizija UA:PBC ne može ispuniti operativna i sigurnosna jamstva potrebna da televizija bude domaćin, da organizira i producira Euroviziju prema pravilima ESC-a, rekao je ESC (Eurovision Song Contest) na Twitteru.

- EBU želi zahvaliti UA:PBC-u na njihovoj svesrdnoj suradnji i predanosti u istraživanju svih scenarija u tjednima nakon što je u Torinu pobijedio Kalush Orchestra te dijeli svoju tugu i razočarenje što se natjecanje sljedeće godine ne može održati u Ukrajini.

Ukrajinski Kalush Orchestra pobijedio je prošli mjesec u Torinu, dok je Ujedinjeno Kraljevstvo bilo na drugom mjestu.

- Očigledno ovo nisu okolnosti koje bi itko želio. Naravno da ćemo raspravljati o tome da BBC bude domaćin Eurovizije, rekao je BBC.

Tradicionalno, pobjednik Eurovizije domaćin je natjecanja sljedeće godine, no sigurnosna i operativna jamstva potrebna da televizija održi natjecanje znače da će tu priliku dobiti zemlja koja je završila druga.

- Naša je puna namjera da se na natjecanju dogodine jasno vidi ukrajinska pobjeda, rekao je EBU.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!